Takto funguje Smerák podozrivý z prania špinavých peňazí

Takto funguje Smerák podozrivý z prania špinavých peňazí

Hnutie SLOVENSKO posiela listy európskym inštitúciám aj francúzskej generálnej prokuratúre v súvislosti s podozrením na pranie špinavých peňazí bývalým štátnym tajomníkom.

 

Investigatívne centrum Jána Kuciaka v spolupráci s nórskymi novinármi vydalo článok o podozrivých transakciách na francúzskej riviére. Hnutie SLOVENSKO pred voľbami v roku 2020 upozornilo na vilu Jána Počiatka vo Francúzsku. Francúzska generálna prokuratúra vo veci koná a preveruje majetok bývalého ministra dopravy. Z medializovaných infomácií aj vtedajší štátny tajomník rezortu dopravy Viktor Stromček vlastní tiež na francúzskej riviére prepychovú vilu a slovenskí a nórski novinári upozorňujú na pochybné prevody majetkov aj v prípade Viktora Stromčeka.

„Trafili sme klinec po hlavičke, keď sme upozornili na majetky Jána Počiatka. Zdá sa, že aj jeho štátny tajomník prišiel záhadným spôsobom k luxusnej vile na rovnakých miestach,“ povedal poslanec NR SR za hnutie SLOVENSKO Július Jakab.

Viktor Stromček mal na starosti veľké investície za vlády Roberta Fica. Bol zodpovedný za úlohy súvisiace s výstavbou komplexu Jaguár Landrover v Nitre a prípravou projektov súvisiacich s výstavbou ciest D4, R7 pri ktorej sa "zabudlo" na pripojenie s D1.

Expert z Anglicka špecializujúci sa na odhaľovanie prania špinavých peňazí sa pre novinárov vyjadril, že transakcie Viktora Stromčeka pripomínajú schému prania špinavých peňazí.

Hnutie SLOVENSKO posiela list na francúzsku generálnu prokuratúru s otázkami, či prokuratúra koná vo veci a či eviduje nové informácie zverejnené novinármi, že nejde len o ministra dopravy, ale aj jeho štátneho tajomníka.

„Budeme sa pýtať listom aj Európskeho úradu pre boj proti podvodom a Európskej prokuratúry, ako je možné, že schémy podozrivé z prania špinavých peňazí odhaľujú skôr novinári, ako tieto európske inštitúcie. Nie je možné, aby slovenskí politici nadobúdali luxusné vily vo Francúzsku podozrivým spôsobom,“ dodal Július Jakab.