Izraelská vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v krajine

Izraelská vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v krajine

Izraelská vláda jednomyseľne schválila ukončenie činnosti katarskej televíznej siete Al-Džazíra v krajine. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne vyhlásenie. Hlavný izraelský poskytovateľ satelitnej a káblovej televízie krátko potom zastavil vysielanie spravodajskej stanice a izraelská polícia vykonala raziu v jeruzalemskej hotelovej izbe, ktorú stanica používa ako svoju kanceláriu. Al-Džazíra obvinenia odmietla ako nebezpečnú a smiešnu lož ohrozujúcu jej novinárov a chce sa právne brániť.

 

Hlavný izraelský poskytovateľ satelitnej a káblovej televízie cez víkend vypol vysielanie Al-Džazíry v angličtine aj v arabčine. "V súlade s rozhodnutím vlády bolo vysielanie Al-Džazíry v Izraeli zastavené," objavilo sa na obrazovkách. V Izraeli podľa AFP zatiaľ zostali v prevádzke webové stránky kanála v arabčine av angličtine a stanicu bolo možné stále sledovať naživo na YouTube v oboch jazykoch.

Na videozázname, ktorý zverejnil denník The Times of Israel (Tol), bolo vidieť, ako policajti v civile krátko po zákaze vysielania Al-Džazíra vykonali raziu v kancelárii stanice. V izbe demontovali kamerové vybavenie, aby ho mohli zabaviť. Zdroj Al-Džazíry uviedol, že sa hotel nachádzal vo východnom Jeruzaleme.

Rozhodnutiu kabinetu Benjamina Netanjahua predchádzalo v izraelskom parlamente schválenie zákona, ktorý umožňuje uzavretie zahraničných vysielacích staníc považovaných za hrozbu pre národnú bezpečnosť v čase vojny Izraela proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Šéf redakcie Al-Džazíry pre Izrael a palestínske územia Valíd Umary označil rozhodnutie izraelskej vlády za "nebezpečné" a motivované skôr politicky než profesionálne. Právny tím spoločnosti podľa neho pripravuje reakciu, ktorá by mohla vyústiť až k súdnemu odvolaniu proti rozhodnutiu. Už predtým Al-Džazíra odmietla, že predstavuje hrozbu pre bezpečnosť Izraela, a prerušenie vysielania považuje za snahu o svoje umlčanie. Podľa jedného z poslancov sa ale Al-Džazíra môže ešte pokúsiť rozhodnutie zablokovať na súde.

Podľa vládneho vyhlásenia opatrenia zahŕňa uzavretie kancelárií Al-Džazíry v Izraeli, zabavenie vysielacieho zariadenia, odpojenie kanála od káblových a satelitných spoločností a zablokovanie internetových stránok televízie. Zákon umožňuje uzavrieť kancelárie firmy v Izraeli na 45 dní, ale toto obdobie môže byť predĺžené.

Rozhodnutie je vystupňovaním dlhodobého sporu medzi Izraelom a Al-Džazírou, upozornila agentúra AP. Izrael má s televíznou stanicou dlhodobo problematické vzťahy a obviňuje ju, že je proti Izraelu zaujatá. Hrozí tiež zvýšenie napätia s Katarom, ktorý stanicu vlastní, a to v čase, keď katarská vláda zohráva dôležitú úlohu v rokovaniach o zastavení vojny v pásme Gazy.

Al-Džazíra je jedným z mála zahraničných médií, ktoré zostalo v Gaze od začiatku vojny. Vysielala krvavé scény leteckých útokov a preplnených nemocníc a obviňovala Izrael z masakrov. Izrael zas obviňuje televíziu zo spolupráce s Hamasom.

Hamás označil rozhodnutie izraelskej vlády za "hrubé porušenie slobody tlače", ktorého cieľom je "skryť pravdu" o vojne v Pásme Gazy. Rozhodnutie Izraela je "odvetným opatrením proti úlohe, ktorú Al-Džazíra zohrala pri objasňovaní zločinov" izraelskej armády v Pásme Gazy a na okupovanom Západnom brehu Jordánu, uviedlo hnutie.

Al-Džazíra má sídlo v Dohe a financuje ju katarská vláda. Zatiaľ čo anglické vysielanie televízie sa často podobá programom iných veľkých staníc, arabská odnož často zverejňuje doslovné videovyhlásenia Hamasu a ďalších militantných skupín v regióne. Podobnú kritiku ako od Izraela si Al-Džazíra vypočula aj od Spojených štátov v čase okupácie Iraku po invázii v roku 2003.