Otvorený list zamestnancov RTVS poslancom NR SR (CELÉ ZNENIE)

Otvorený list zamestnancov RTVS poslancom NR SR (CELÉ ZNENIE) Ilustr. foto: RTVS

Zamestnanci RTVS z Iniciatívy za verejnoprávnosť a nezávislosť RTVS zaniesli poslancom Národnej rady SR otvorený list. Prinášame celé znenie:

Vážený pán poslanec/pani poslankyňa NR SR,

obraciame sa na Vás s výzvou, aby ste nepodporili návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Výzvu Vám adresujeme, symbolicky, v deň, kedy si svet pripomína zápas za slobodu tlače. Nezabúdajme, že aj Slovensko je krajina, ktorú poznačila vražda novinára Ján Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Po šiestich rokoch od vraždy útoky na médiá pokračujú.

Návrh zákona o STVR vzbudzuje obavy nielen o budúcnosť objektívneho spravodajstva, ale aj o celkovú dôveryhodnosť a postavenie verejnoprávnej inštitúcie, na Slovensku. Tieto obavy vyjadrili stovky pracovníkov Rozhlasu a televízie Slovenska. Kritika sa ozýva aj od zahraničných médií, vrátane Európskej vysielacej únie. A protestný hlas zaznieva aj od rešpektovaných osobností, ktoré zažili časy neslobody, nacistickú alebo komunistickú diktatúru. Za slobodné a nezávislé verejnoprávne médiá sa postavili aj ľudia ako Branislav Tvarožek, politický väzeň nacistov a komunistov a dnes už posledný vojak, ktorý v povstaní
sprevádzal priamo generálov Goliana a Viesta, bojovník z povstania a preživší holokaustu Otto Šimko či viacerí slovenskí chartisti.

„Politickí predstavitelia, nech sú príslušníci akýchkoľvek politických strán, by absolútne nemali zasahovať do verejnoprávnych inštitúcií, ako je televízia alebo tlač. Novinári sú tu na to, aby boli ako strážni psi nad politikmi, lebo politici sa zaviazali slúžiť ľuďom, a nie opačne,“ pripomenula výtvarníčka a signatárka Charty 77 Kyra Matuštík.

Ako zákonodarcovia ste si nepochybne vedomí, že okrem textu zákona existuje aj „duch“ zákona. Legislatíva môže byť napísaná bezchybne, no ak vzniká v atmosfére neustálych útokov na pracovníkov inštitúcie či bojkotovania médií, dá sa navrhovateľovi veriť dobrý úmysel?

Majte, prosím, na zreteli, že oslabenie verejnoprávnej inštitúcie ešte viac prehĺbi obavy o stav právneho štátu a úroveň demokracie v očiach našich partnerov, vrátane Európskej komisie. To môže mať aj negatívne ekonomické dôsledky, ktoré budú znášať všetci občania a obyvatelia Slovenska, teda aj Vaši voliči.

Poslanecký sľub ste skladali so slovami, že budete „dodržiavať ústavu“. Základný zákon nášho štátu pritom hovorí jasne: „Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené.“ Naozaj budú tieto základné práva občanov zaručené, keď verejnoprávny rozhlas a verejnoprávna televízia budú mať výrazne nižšie financovanie ako porovnateľné inštitúcie v iných európskych krajinách? Prospeje zvýšenie objemu reklamy vo vysielaní verejnoprávnosti? Budeme môcť my a naši kolegovia, zamestnanci a spolupracovníci verejnoprávneho média, naozaj tvoriť slobodne, ak na našu prácu bude dohliadať Etická komisia, ktorá má „navrhovať príslušné opatrenia“? RTVS pritom má etickú komisiu a na pôsobenie inštitúcie dohliadajú aj Rada RTVS a Rada pre mediálne služby.

Mnohé výhrady voči návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase zaznejú aj počas rozpravy k tomuto zákonu v NR SR. Nebudeme ich preto uvádzať v tomto liste. Azda sa však zhodneme na tom, že pre úspech Slovenska a všetkých jeho obyvateľov je nevyhnutné, aby boli médiá skutočne slobodné, nezávislé a najmä, aby šírili len pravdivé a overené informácie.

S úctou

Iniciatíva zamestnancov a spolupracovníkov RTVS za verejnoprávnosť a nezávislosť v zastúpení Koordinačného výboru: Vladimír Amrich, Tomáš Bartoněk, Ivan Brada, Soňa Gyarfašová, Paula Maľárová, Vlasta Ruppeldtová, Michal Várošík, Rozália Vlasková, Soňa Weissová