Slovensko kleslo v rebríčku slobody médií na 29. miesto, Česko má 17. miesto

Slovensko kleslo v rebríčku slobody médií na 29. miesto, Česko má 17. miesto Ilustr. foto: RTVS

Slobodu tlače na celom svete ohrozujú práve tí, ktorí by mali byť jej garantmi, teda vlády a politické orgány krajín, varuje organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). V jej aktuálnom rebríčku slobody médií si Česko pohoršilo o tri pozície a je 17. Slovensko sa prepadlo o 12 miest a skončilo 29. zo 180 hodnotených krajín. Na prvej priečke je rovnako ako pred rokom Nórsko, posledná skončila Eritrea.

"Stále viac vlád a politických orgánov neplní svoju úlohu garantov čo najlepšieho prostredia pre novinárske povolanie a právo verejnosti na spoľahlivé, nezávislé a rozmanité správy a informácie. RSF zaznamenáva znepokojujúci pokles podpory a rešpektu k autonómii médií a nárast tlaku zo strany štátu alebo iných politických subjektov, konštatuje mimovládna organizácia vo svojej správe.

Všíma si v nej špecificky aj Slovensko, keď zaznamenáva jeho pokles v rebríčku a varuje pred hrozbou manipulácie volieb s využitím umelej inteligencie (AI). Konkrétne spomína prípad pomocou AI vytvorenej audionahrávky novinárky Moniky Tódovej, ktorý považuje za "jeden z prvých zdokumentovaných prípadov tohto typu útoku na novinárov s cieľom ovplyvniť výsledok demokratických volieb".

"Po niekoľkých vládach, ktoré sa snažili zlepšiť slobodu tlače, sa v parlamentných voľbách v roku 2023 dostal k moci opäť premiér Robert Fico, čo znamenalo koniec snáh v tejto oblasti," konštatuje potom RSF v podrobnejšom hodnotení krajiny. "Novinári pracujú v nepriateľskom prostredí a verejnoprávne aj súkromné médiá zostávajú zraniteľné voči záujmom nesúvisiacim s novinárinou," myslia si aj mimovládne organizácie.

V Česku podľa RSF slobodu tlače ohrozuje vysoká koncentrácia súkromných médií a tiež nenávisť voči novinárom na internete. Ako pozitívum organizácie vidia niektoré legislatívne zmeny uskutočnené koalíciou premiéra Petra Fialu, "ktoré by mohli byť prospešné".

Na čelných miestach rebríčka slobody tlače tento rok Nórsko dopĺňajú Dánsko, Švédsko, Holandsko a Fínsko. Do prvej desiatky sa zmestili aj Estónsko, Portugalsko, Írsko, Švajčiarsko a Nemecko.

Spojené štáty si pohoršili o desať pozícií a skončili 55., Argentína sa aj kvôli voľbe Javiera Mileiho prezidentom prepadla dokonca o 26 miest a je 66. Naopak o dve miesta si polepšilo Rusko, ktoré ale aj tak skončilo 162. Od ruskej invázie Ukrajiny v februári 2022 boli takmer všetky nezávislé médiá zakázané, zablokované a/alebo vyhlásené za 'zahraničných agentov' či 'nežiaduce organizácie'.