Print this page

Ceny Slnko v sieti: Podráždená Adela a výrazná podpora slušnosti, novinárov aj s odkazom premiérovi Reprofoto RTVS

Piatkové odovzdávanie slovenských filmových cien Slnko v sieti sa nieslo v duchu prehlásení slušnosti, solidarity s novinármi, s RTVS, ale aj odznel odkaz priamo premiérovi. Nie všetci na pódiu boli z toho nadšení.

 Odznaky #allforjan, ktoré tak vadia šéfovi spravodajstva RTVS, či odznaky „Za slušné Slovensko“ a "Kultúrou za slušné Slovensko" bolo vidieť neúrekom na javisku aj v hľadisku počas prenosu zo Starej tržnice v Bratislave, ktorý vysielala RTVS naživo.

Najviac ocenení aj hlavnú cenu za najlepší film získal film Čiara. „Ja veľmi rád pôjdem na námestie Za slušné Slovensko. Tieto odznaky nie sú o politike, tie sú o hrdinstve tých ľudí, ktorí sú tam. Nemali by sme ich dávať dole, aby sme si zapamätali, že ľudia, ktorí hľadajú pravdu, ju ešte v tejto spoločnosti hľadajú za cenu svojho života,“ povedal v ďakovnej reči režisér Čiary Peter Bebjak.

Podrobnosti: Slovenským filmom roka je dráma Čiara

Producentka Čiary Wanda Adamik Hrycová sa pri preberaní ocenenia za Najlepší film prihovorila aj premiérovi: „Ten film je preto taký dobrý, lebo, pán premiér, na odbornosti záleží,“ povedala.

Pohodovú atmosféru počas preberania cien narúšala pribúdajúca nervozita moderátorky Adely Vinczeovej, ktorá narastala s pribúdajúcimi odznakmi aj vážnejšími prehláseniami.
Robert Kirchhoff, ktorý preberal ocenenie za film Diera v hlave, pripomenul, že odznak má preto, že chce povedať, že robí všetko preto, aby sme žili v slušnej krajine, a že je solidárny s kolegami v RTVS a s ľuďmi na námestí. „Lebo sme verní pamiatke Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.“

Podobných vyjadrení bolo, na rozdiel od odovzdávania cien OTO, viac.

Odznak mal aj kameraman Martin Štrba, ktorý odovzdával cenu Denise Buranovej za najlepší kameramanský výkon vo filme Piata loď. Štrba odmietol reagovať na vtipné otázky moderátorky, lebo „s touto plackou by som vynechal veselé historky.“ Na čo moderátorka reagovala podráždene poznámkou, že „problém je v tom, že si každý myslí, že je slušný a správny, len by to asi mal niekto určiť.“

„Myslím si, že je správne, že sa odovzdá cena hodnotám, v čase, keď žijeme neistú dobu, keď politici prevracajú pravdu na lož,“ povedal Dušan Trančík, keď odovzdával cenu za významný prínos v slovenskej kinematografii Viliamovi Gruskovi a Romanovi Rjachovskému.

Naopak Juraj Jakubisko, ktorý prišiel odovzdať cenu za najlepšiu réžiu, vyjadril nesúhlas s dianím na ulici. Povedal, že je mu smutno, že vždy keď príde, „tak sa tu niečo demonštruje, ja by som privítal, keby sa demonštrovalo za slušné podmienky za slovenský film,“ povedal.

Zaujíma Vás zákulisie médií, sledujte nás aj na facebooku: