Print this page

Slovenka robí predvolebné promo Pellegrinimu, ten ju štedro odmenil (FOTO) Foto: Facebook Peter Pellegrini

Je pár dní pred voľbami a na titulke časopisu Slovenka je fotka Pellegriniho s nápisom Nehrám sa na nič a vo vnútri promo rozhovor s názvom „Som rodený optimista.“ V rozhovore nie je jediná otázka, ktorá by súčasného premiéra - ktorý je jednotkou na kandidátke Smeru do volieb v parlamentu - neospevovala.

 Článok aj s titulkou vyzerá ako na objednávku no nie je tak označený. Na skryté PR upozornila Transparency International Slovensko, ktorá si všimla, že v rovnakom čase, ako vyšiel ospevný rozhovor v časopise, ktorý patrí do protfólia Márie Rehákovej, premiér zo svojej štátnej rezervy poslal 50-tisíc eur občianskemu združeniu SLOVENKA na akciu Deň kroja 2020. Občianske združenie vedie šéfka vydavateľstva Reháková a šéfredaktorka časopisu Slovenka Mária Miková, ktorá spolu s Miroslavou Staszovou predvolebný ospevný rozhovor v Slovenke aj pripravila.

Z dotácie na akciu Deň kroja má ísť na propagáciu v médiách 24 900 eur - výlučne do médií Rehákovej.

 

V rozhovore šéfredaktorka dávala aj takéto otázky:

* Vaša aktivita prináša výsledky. Asi v tom duchu, čo dáš to aj dostaneš, sa ukazuje najnovší prieskum, podľa ktorého si vás ľudia vedia opäť predstaviť v úlohe premiéra
* Kampaň je v plnom prúde, na post premiéra majú zálusk viacerí politici. Ministerské kreslá si rozdeľujú už pred voľbami. Vy ste si ľudí, podľa vás, čím získali?
* Hovoríte to s ľahkosťou, ale byť spontánny a snažiť sa o úprimnosť je dar. To sa nedá naučiť…
* Máte dve vysoké školy, to je dobrý základ.
* Vieme o vás, že rád tancujete, od detstva máte rád folklór.
* Vy pôsobíte v každej situácii pokojne, ale viete aj buchnúť do stola? Aký ste šéf?
* Veľa cestujete po zahraničí, na Slovensku sa stretávate so svojimi sympatizantmi, voličmi, fanúšikmi. Máte možnosť ísť aj do konkrétnej rodiny, aby ste spoznali, ako ľudia naozaj žijú, lebo vieme, že v odľahlejších kútoch Slovenska nie je úplne ľahká situácia.

Pellegrini aj Slovenka boli s rozhovorom spokojný: Takto sa Slovenka pochválila nadšeným statusom Pellegriniho na facebooku:

Nie je to prvá predvolebná nadpráca zo strany Slovenky.

Podobné neoznačené PR rozhovory vyšli aj v minulosti. Časopis je už bežne učebnicovým príkladom skrytého PR.
Minulý rok dokonca, aby všetky rozhovory a články o úžasných kandidátoch vošli do časopisu, posledné vydanie pred komunálnymi voľbami vyšlo ako dvojčíslo. V predvolebnom čísle vyšli rozhovory, ktoré vyzerali ako PR ale neboli označené ako PR – napríklad s Ivom Nesrovnalom (Bratislava), s Andreou Turčanovou (Prešov), Romanom Ruhigom (Bratislava), Jozefom Dvončom (Nitra), predtým s Ľudmilou Farkašovskou (Bratislava) či Jánom Noskom (Banská Bystrica).

Podrobnosti: Pod trápnymi predvolebnými rozhovormi sú podpísané redaktorky Slovenky

"Šlo o štandardný rozhovor, nebol platený a nijako nesúvisí s udelením dotácie." Premiér vraj o dotácii rozhodol už v decembri a urobil tak aj v minulosti,“ reagovala pre TIS hovorkyňa premiéra Patrícia Macíková .
Vydavateľstvo na otázky TIS neodpovedalo. Požiadali sme o stanovisko aj my.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.