Print this page

Rezník vypomáha Dankovi do poslednej chvíle, pchá ho aj tam, kde už nepatrí Foto: FB Andrej Danko

Pred parlamentnými voľbami v roku 2016 štátom platená agentúra TASR, ktorej šéfoval Jaroslav Rezník, robila všetko preto, aby mimoparlamentnú SNS aj s Andrejom Dankom dostala do parlamentu. V chystaných voľbách 2020 sa scenár opakuje, Rezník Danka opäť zachraňuje.

Posledné televízne debaty pred voľbami patria medzi tie najzásadnejšie, aj preto televízie na posledné dni sústredia debaty lídrov politických strán, ktoré majú najväčšie šance dostať sa do parlamentu. Ako kľúč využívajú posledné prieskumy verejnej mienky. Tie ukázali, že SNS sa prepadla u niektorých až pod úroveň zvoliteľnosti – podľa posledného prieskumu Focusu aj prieskumu AKO skončila v poradí až na deviatom mieste (Focus 4,4%, AKO 5%).

V nedeľu RTVS odvysielala poslednú reláciu O 5 minút 12 pred voľbami. Hoci je jasné, že diskusia má zásadný vplyv na rozhodovanie voličov, v RTVS sa tvária, akokeby voľby o 6 dní neboli a do štúdia nezavolali lídrov najsilnejších strán, ale pozvali predsedov parlamentných strán. V štúdiu tak bol Andrej Danko za SNS s percentami na hranici a pod hranicou zvoliteľnosti, no chýbali tam lídri strán PS/Spolu a Za ľudí, ktorí majú výrazne viac, ale napríklad aj KDH, ktoré má podľa prieskumov viac percent ako SNS.

Podľa tém debaty a aj toho, ako reagovali politici a dvojica moderátorov, diskusia sa jednoznačne profilovala ako predvolebná, ale bez toho, aby ako dodržiavala pravidlá v tom, kto má mať aký priestor.

Danko mal jednoznačne najvýraznejší priestor. Relácia sa začínala jeho citátom a jeho témou - mimoriadnou schôdzou parlamentu, ktorú inicioval. Danko dokonca prvý otváral aj samotnú debatu a celkovo dostal výraznejší priestor ako ostatní rečníci.

Odporúčame aj: Nevyvážené O 5 minút 12 prinieslo RTVS historický rekord (VIDEO)

RTVS pokračuje aj v sérii predvolebných debát.

Finálnu debatu s lídrami strán odvysiela v stredu naživo. SNS je napchatá aj tam, hoci tam podľa kľúča, ktorý RTVS pôvodne zvolila, nemá čo hľadať. V januári totiž RTVS licenčnej rade oficiálne oznámila, že posledné 4 predvolebné diskusie bude vysielať takto: prvé tri budú s účasťou šiestich zástupcov kandidujúcich subjektov a posledná s účasťou siedmych zástupcov.

Ak by šla podľa tohto kľúča, SNS by sa do finálnej debaty nedostala. RTVS preto zmenila plány a o do poslednej finálnej debaty pozvala až deväť politických strán, tak, aby sa tam napchala aj SNS.

Čiže v stredu bude vyzerať televízna debata na Jednotke takto: Smer-SD, OľaNO, ĽSNS, Koalícia PS/SPOLU, ZA ĽUDÍ, SME RODINA, KDH, SaS, SNS.

Odporúčame aj: Kto bude v posledných predvolebných debatách, prinášame prehľad (VIDEO)

Prečo teda RTVS zmenila plány? „Na odporúčanie Rady RTVS a tiež pre extrémnu vyťaženosť viacerých lídrov kandidujúcich subjektov sa RTVS po dôkladnom zvážení rozhodla namiesto plánovaných štyroch odvysielať tri záverečné diskusie lídrov politických subjektov. Táto skutočnosť žiadnym spôsobom neovplyvní podmienky, či čas určený v diskusiách pre lídrov kandidujúcich subjektov,“ povedala hovorkyňa RTVS pre Mediálne.sk.

S pretláčaním Danka do vysielania majú v RTVS problém už od príchodu Rezníka do vedenia.

Viac: Otvorený list redaktorov RTVS: Ospravedlňujeme sa vám za reláciu Z prvej ruky s Andrejom Dankom

Rezník takto Dankovi pomáhal aj pri minulých voľbách ešte ako riaditeľ TASR, keď spravodajstvo TASR vyzeralo ako tlačové oddelenie SNS. Danko sa Rezníkovi oplatil podporou pri voľbe za riaditeľa RTVS. Po jeho zvolení spravodajstvo a publicistiku v RTVS začali riadiť ľudia z tlačových oddelení vládnych strán. RTVS bola zhovievavá k Dankovi napríklad nedávno pri kauze jeho telefonátu s Alenou Zsuzsovou a vypomáhala aj s niektorými Dankovými predvolebnými témami, napríklad pri propagácii rekreačných poukazov.

Aj Markíza a TA3 budú vysielať finálne diskusie, SNS však u nich nebude. „Do jednotlivých relácií boli (hostia) pozývaní podľa kľúča schváleného Radou pre vysielanie a retransmisiu, čiže od tých s najnižšími až po najvyššie volebné preferencie, tak ako to ukázali prieskumy dvoch renomovaných agentúr FOCUS a AKO,“ napísala Markíza.

„Všetkých hostí sme pozvali do diskusií na základe prieskumu preferencií agentúry AKO z 9. januára 2020,“ napísala TA3.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.