Print this page

Je nebezpečné, keď sa nám proruské Hlavné správy prihovárajú z úradu vlády Foto: Úrad vlády

Tlačové besedy z úradu vlády sledujú denne státisíce ľudí. Počas nich hovorkyňa opakovane vyvoláva spomedzi novinárov na otázky redaktora Hlavných správ a premiér Igor Matovič bez mihnutia oka mu odpovedá. Web Hlavné správy, ktorý je jedným z najväčších šíriteľov dezinformácií, proruskej propagandy a manipulácií, tak premiér legitimizuje a dáva na úroveň bežných médií. AKTUALIZÁCIA: Úrad vlády redaktorovi Hlavných správ zrušil akreditáciu (podrobnosti pod článkom).

Prečo v živom vysielaní premiér komunikuje s Hlavnými správami a prečo tomuto dezinformačnému webu dal úrad vlády akreditáciu? „Úrad vlády poskytuje akreditáciu všetkým médiám či novinárom, ktorí splnia podmienky úradu vlády. Hlavné správy sú akreditované aj v NR SR, zúčastňujú sa tlačových výstupov aj prezidentky SR, kde kladú svoje otázky – ako tomu bolo aj na tlačovom brífingu troch najvyšších ústavných činiteľov. Prvýkrát bola Hlavným správam udelená akreditácia 10.10.2019,“ odpísal tlačový odbor ÚV.
Na otázku, čo si myslí premiér a úrad vlády o tomto webe, z tlačového oddelenia nereagovali.

Aj pre bežných ľudí nie je žiadnou novinkou, že Hlavné správy sa nesnažia odhaľovať pravdu, ale sú platformou, ktorá fakty prekrúca, manipuluje za iným účelom. HS rozširujú na Slovensku správy od ruskej televízie RT a ruskej agentúry Sputnik, ktorú Európsky parlament označil ako jeden z hlavných nástrojov Ruska v hybridnej vojne na šírenie dezinformácií v Európe a oslabovanie demokratických princípov. V rezolúcii EP už v roku 2017 napísal, že Rusko na rozširovanie dezinformačných a propagandistických aktivít Kremľa v Európe s cieľom oslabiť, rozdeľovať a diskreditovať EÚ využíva viacero nástrojov, medzi ktorými jeRussia Today (RT) a tlačová agentúra Sputnik.

Hlavné správy sú podľa nedávnej štúdie Globsecu hlavnými šíriteľmi prokremeľskej propagandy na sociálnych sieťach. To, že sú Hlavným správam novinárske pravidlá ukradnuté, dokazuje aj to, ako bez overovania zverejnia akýkoľvek hoax, a aj to ako poslušne robili špinavú robotu pre Mariana Kočnera, ktorý sa označil za ich akcionára.. Z komunikácie zo zaistených mobilov je zrejmé, že Kočner platil Hlavné správy a prostredníctvom tohto webu spolu s Petrom Tóthom šírili manipulácie.

Podrobnosti: Kočner sa pochválil, že je skrytým akcionárom konšpiračných Hlavných správ

Igor Matovič  nemal problém s Hlavnými správami už pred voľbami, keď zvažoval, že im poskytne voľbami rozhovor. Na otázku Denníka N, či bude ako premiér odpovedať konšpiračným médiám, odpovedal takto: „Keď budem vedieť, že sú ľudia, ktorí čítajú iba Hlavné správy a inak sa k tomu čitateľovi nedostanem a nedokážem mu ukázať, že iná cesta existuje, tak zrejme by som to urobil, ale iba s týmto cieľom.“

Matovič dnes nie je len predsedom strany, ktorá chce získať sympatie voličov, ale je premiérom, ktorý by sa mal správať zodpovedne aj k médiám, k pravde a šíreniu informácií. To, že úrad vlády, ale aj kancelária NRSR či kancelária prezidentky poskytujú akreditácie aj šíriteľom konšpirácii a proruských manipulácií, je nebezpečné. Akreditáciou a odpovedaním na otázky týchto manipulátorov vysielajú ľuďom signál, že s manipuláciami, dezinformáciami, šírením hoaxov a medicínskych nezmyslov nemajú problém.

Nikto nemôže Hlavným správam zakázať pýtať sa, ale politici nie sú povinní ich svojimi verejnými odpoveďami legitimizovať. Jasne a zreteľne to odmietlo urobiť viacero osobností a aj politikov, najvýraznejšie naposledy Alojz Hlina, ktorý im verejne odmietol odpovedať na otázky a povedal im toto: "Za to, že existujete, vďačíte demokracii! A vy ju pochovávate. Pochovávate ju tým, čo robíte, ako nastavujete titulky, ako deštruujete, ako manipulujete," reagoval Hlina.

Rovnako by mali reagovať všetci politici, ktorí si ctia fakty a zásady demokracie.

AKTUALIZÁCIA 9.4.: Úrad vlády redaktorovi Hlavných správ zrušil akreditáciu, ničil majetok v živom vysielaní (VIDEO).

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.