Print this page

Konšpirátori huckajú rodičov, aby deťom nedávali rúška, rodičom hrozí pokuta Ilustr. foto: Facebook Polícia SR

Blíži sa začiatok roka a s ním aj nové epidemilogické opatrenia na zamedzenie šírenie COVID-19 na školách. Deti budú prvé dva týždne nosiť rúška v priestoroch školy a aj počas vyučovania (platí to hlavne pre druhý stupeň a študentov stredných škôl).

 Na facebooku ale aj konšpiračných weboch pribúdajú výzvy, aby rodičia deťom rúška nedávali. Dokonca vznikla aj petícia a koluje vzor listu riaditeľovi, ako prejav vzdoru proti rúškam.

Zdroj: Hoaxy a podvody - Polícia SR

Polícia tvrdenia z tohto statusu dementuje. "Tvrdenia užívateľa pod prezývkou "Alexandra Kovacicova Purlantov" dementujeme. Nezakladajú sa na pravde. Povinnosť nosenia rúšok je riadne kontrolovaná a nie je možné ju obísť. Ak sa budete riadiť statusom tejto osoby, môžete si spôsobiť problémy," informuje polícia.

"V prípade, ak sa budete riadiť "radami" z uvedeného statusu a vďaka nim budete nevedome šíriť COVID-19, budete sa zodpovedať v trestnoprávnej rovine rovnako ako "Purlantov" (trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby)," dodáva polícia.

Nenosiť rúška a tým ohrozovať zdravie detí nabádajú aj konšpiračné weby

Šarlatánska stránka Bádateľ ponúka finty ako donútiť lekárku získať potvrdenie, hoci je dieťa zdravé, alebo ako nedodržiavať nariadenie, napríklad - nekvalitnými rúškami s dierami.

Stránka Badatel.net, ktorá už dlhodobo šíri medicínske bludy

Stránka dokonca pripravila vzor listu, ktorí majú rodičia ako znak vzdoru posielať riaditeľovi. "Ak však vaše dieťa nemá vážny, ale len mierny, prípadne zatiaľ nediagnostikovaný zdravotný problém, tak stále nie je nič stratené. Môžete napríklad lekárovi povedať, že vaše dieťa má nábeh na astmu, že sa mu z nosenia rúšok robia ekzémy alebo, že to naňho zle vplýva z psychického hľadiska. Vyskytnú sa ale samozrejme aj ustráchaní lekári, ktorí sa budú neodôvodnene obávať problémov úradov, ak by také potvrdenie vydali. V takom prípade odporúčame použiť túto fintu...“ radí, ako klamať web Badatel.net. 

Trestný zákon postihuje páchateľa, ktorý úmyselne, ale aj z nedbanlivosti, spôsobí alebo zvýši nebezpečenstvo zavlečenia alebo rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.
"Ďalej môže ísť aj o trestný čin porušovania povinností za krízovej situácie podľa a trestný čin vyhýbania sa výkonu povinností sa krízovej situácie. Upozorňujeme, že v prípade fyzických osôb, ktoré porušujú nariadenú povinnosť nosiť rúško alebo iný vhodný prostriedok na prekrytie nosa a úst na určených miestach, aj keď nie sú nakazené koronavírusom COVID-19, prichádza do úvahy postih za spáchanie priestupku na úseku verejného zdravotníctva (pokuta do 1 659 eur)," upozorňuje polícia.

 Od 4. júla platí opatrenie Úradu verejného zdravotníctva, ktoré zakazuje do odvolania vychádzať a pohybovať sa na verejnosti v priestoroch interiérov budov a v prostriedkoch verejnej dopravy bez prekrytia horných dýchacích ciest, pričom vyratáva aj výnimky, medzi ktoré patria detí do 3 rokov veku, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a osôb s kožnými ochoreniami tváre, u ktorých by nosenie rúška mohlo viesť k zhoršeniu stavu a ďalších.

„Nosenie rúšok prvé dva týždne (14 dní je inkubačná doba ochorenia COVID-19) má u detí veľký význam, keďže sú v prípade nákazy zväčša bezpríznakové, čo znamená, že ochorenie môžu nevedomky prenášať aj na iné osoby a aj na rizikové skupiny ľudí,“ zdôrazňuje ministerstvo zdravotníctva.