Print this page

Rodičia, učitelia pozor, upozorňujú psychológovia na reťazovku, ktorá sa šíri medzi deťmi (FOTO) Ilustr. foto: Omediach.com

Medzi deťmi sa odjakživa šíria rôzne reťazové hry. Niektoré sú naivné, iné smiešne a dospelí nad nimi mávnu rukou. Mimovládna organizácia IPčko upozorňuje na špeciálnu "reťazovku", ktorá sa aktuálne šíri medzi deťmi prvých ročníkov základných škôl a niektorým môže spôsobiť traumu:

„Když právě začínáš číst tohle nepřestávej nebo se ti stane něco špatného. jmenuji se daisy, je mi 7 let mám blond vlasy a děsivé oči. Nemám nos a uši jsem mrtvá. pokud tohle nepošleš 15 lidem zjevím se dnes večer u tvé postele s nožem a zabiju tě. Tohle není vtip! něco dobrého se ti stane v... 15:22 - někdo ti zavolá nebo k tobě promluví a řekne miluji tě!!! P.S.: neporuš to... sorry, že ti to posílam. posílam to ze strachu. ne o sebe, ale o své blízké. tento dopis pochází z Venezuely byl vyslán, aby změnil tvůj život a udělal tě šťastnější. pošli tento dopis 20 lidem do 96 hodin. změny se dočkáš do 5dnů. Alena Kovaříková, která to poslala 22 lidem, v losovani vyhrála automobil. Erik Pražák, který tomuto neuvěřil byl zavražděn a ráno ho našly rodiče v posteli a s nožem v srdci a bez očí. Bojím se o tebe a doufám, že tenhle "řetězák" neporušíš přečti si to PS:je to pravda"

Text sa v rôznych obmenách šíri už mesiace na českých aj slovenských sociálnych sieťach. Takto vyzeral pred rokom:

„Prosíme rodičov, učiteľov a školských psychológov, aby tejto téme venovali pozornosť a hovorili o tom citlivo a zrozumiteľne so svojimi žiakmi,“ upozorňuje mimovládna organizácia IPčko, internetovej linke dôvery pre mladých ľudí.

Reťazovka sa podľa IPčka dostala aj k žiakom, ktorí nemajú dostatok skúseností a ani z pohľadu vývinovej psychológie nie sú schopní obsah takejto správy spracovať, nedokážu sa s tým sami vysporiadať. „Ich prirodzenou reakciou je strach, úzkosť, panika, plač, hystéria, poruchy spánku, odmietanie jedla, pomočovanie, triaška, zhoršenie fyzického stavu a trauma, ktoaá ich môže ovplyvniť do ďalšieho života. Práve teraz, keď sú izolovaní od sociálnych kontaktov je pre nich spracovanie takýchto emócií ešte náročnejšie.“

Dospelí by mali deťom vysvetliť a pomôcť pochopiť, o čo pri tejto "zábave" ide, ako na to reagovať a ako to zvládnuť. Odporúčajú aj učiteľom sa v súčasnej neľahkej dobe takýmto témam venovať aj počas dištančného vzdelávania. „V tomto vývinovom období zohrávajú v ich životoch dôležitú úlohu práve dospeláci. Tí sú pre nich zdrojom bezpečia a istoty. Prosíme, nenechávajte ich v tom osamote... Toto je práve tá veková kategória, ktorú reťazovka môže výrazne psychicky ohroziť. Chýbajúce zručnosti na zvládanie takýchto situácií môžu mať fatálne následky. Hovorte o tom s nimi,“ píšu psychológovia z IPčka. „Keby niečo… sme tu my,“ dodávajú.