Print this page

Generálna prokuratúra by si medzi novinármi vyberať nemala, nie je súkromná firma Reprofoto Denník N: Novinári, ktorí sa na tlačovku nedostali

Generálna prokuratúra dnes zvolala na 14.00 hodinu tlačovú besedu, no nie pre všetkých novinárov. Tri redakcie  - Aktuality.sk, denník SME a Denník N nepozvali. Hovorca prokuratúry (bývalý redaktor RTVS) Dalibor Skladan Denníku N povedal, že na tlačovú besedu nie je pozvaný. Viacerí nepozvaní novinári do budovy prišli, no na tlačovku sa aj tak nedostali.

Prístup generálnej prokuratúry, pri ktorom selektuje novinárov, je neštandardný a v demokratickej krajne nemá miesto. Generálna prokuratúra nie je súkromná firma, ktorá si vyberá, ktorému médiu odpovie a ktorému nie. Štátna inštitúcia by mala zabezpečiť rovnaký prístup k informáciám všetkým spravodajským médiám, vyplýva jej to aj zo zákona.

Podobne neštandardne sa zachoval generálny prokurátor Maroš Žilinka v minulosti, keď utekal pred novinármi, ktorí sa ho pýtali na kauzu únosu Vietnamca.

Video Denníka N, ako sa redaktori Denníka N, Aktualít a SME pokúšajú dostať na tlačovku:

Tlačovú besedu zvolala GP po tom, čo viacero politikov ale aj organizácií žiadalo vysvetlenie, prečo GP rozhodla o prepustení na slobodu Vladimíra Pčolinského a zrušila obvinenia Jaroslava Haščáka.

Na tlačovku sa nedostali zástupcovia práve tých médií, ktoré kritizujú generálnu prokuratúru a takto im znemožnili verejne klásť otázky.

Najabsurdnejší je však dôvod, ktorým selektovanie novinárov vysvetlil samotný Žilinka.

"Vidíte, aké sú priestorové možnosti GP, je vykonávaný priamy prenos, sú tu zástupcovia agentúr a vzhľadom na situáciu, ktorá je nielen na Slovensku, vidíte, či tu je nejaké miesto… aby sme tu neboli jeden na druhom navešaní ako ruksaky," reagoval Žilinka na otázku redaktorka Markízy, prečo viaceré médiá na tlačovku nepustili.

Podľa tlačového zákona orgány verejnej moci a právnické osoby zriadené zákonom sú povinné na základe rovnosti poskytovať vydavateľovi periodickej tlače a tlačovej agentúre informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti.

 Odporúčame aj: Šéfovia SME, Nka a Aktualít: Otvorený list generálnemu prokurátorovi Žilinkovi