Print this page

Redaktorka RTVS účinkuje v reklame politika, o ktorom pravidelne informuje (VIDEO) Zdroj. Instagram Nikoleta Ferková

Koncom marca sa redaktorka spravodajstva RTVS Nikoleta Ferková na svojom verejnom profile na facebooku pochválila účinkovaním so štábom RTVS vo videoreklame, ktorá propaguje košického župana Rastislava Trnku a Košický samosprávny kraj.

Videospot vo forme vtipného skeču, ktorý vyzerá ako predvolebná reklama Trnku, si objednal Košický samosprávy kraj u youtubera a komika, ktorý vystupuje pod menom Domi Haly, za 5 tisíc eur a propaguje v ňom projekt geotermálneho vrtu pre budúci aquapark. Okrem štábu RTVS a Trnku vystupuje v reklame aj hovorkyňa KSK Anna Terezková.

Spot propaguje na svojich stránkach župan KSK Rastislav Trnka pod svojim sloganom #rozhybanykraj. Redaktorka so štábom RTVS účinkuje v spote približne od 2:42:



Účinkovanie v reklame má redaktor spravodajstva RTVS zo zákona o vysielaní a retransmisii zakázané. Zakazuje to aj štatút programových pracovníkov RTVS. Naviac, v tomto prípade ide o zásadný konflikt záujmov redaktorky, keďže práve Košický samosprávny kraj a činnosť župana sú hlavnými oblasťami, o ktorých regionálna redaktorka RTVS informuje a mala by mať od župana a jeho úradu odstup.

„Prišli za mnou počas toho, ako sme robili reportáž, nevedela som, že to bude reklama,“ povedala pre Omediach.com Ferková, ktorá si nemyslí, že niečo porušila.

„Redaktorka RTVS pripravovala reportáž do spravodajstva. Pri výkone jej práce bola nasnímaná, nemala však vedomosť o tom, ako budú tieto video materiály použité a v tejto súvislosti nebola ani zo strany KSK kontaktovaná. RTVS v tejto súvislosti požiada KSK o okamžité stiahnutie záberov redaktorky RTVS z predmetného propagačného videa,“ reagovala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová. S tým, že prípadom sa bude ešte zaoberať vedenie spravodajstva. "Aktivity zamestnancov a spolupracovníkov sekcie spravodajstva na sociálnych sieťach budú aj v tejto súvislosti predmetom internej diskusie s priamym nadriadeným," dodala.

To, že redaktorka nemala vedomosť, o tom, ako budú video materiály použité, nie je pravda. Zo samotného spotu je vidieť, že štáb RTVS musel vedieť, že účinkuje v skeči - s komikom, županom, ktorý mával v ruke so županom, a stáli pri nich aj dve kamery. Redaktorka Nikoleta Ferková sa na instagrame v ten deň pochválila, že spolu s komikom Domi Haly sa "pozrela na to, ako vyzerá vrt v Čižaticiach." A spot v deň jeho uvedenia sama na svojej stránke na facebooku zdieľala a mala ho tam do dnes, kým som ju nekontaktovala.

Selfie Nikolety Ferkovej s komikom počas nakrúcania na jej Instagrame



Ferková sa pochválila svojim účinkovaním so štábom RTVS vo videu KSK aj na facebooku:

Zo strany redaktorky je to ukážkový konflikt záujmov. Ťažko teraz divák uverí objektivite redaktorky pri správach o Trnkovi, jeho politických rivaloch, kandidovaní aj o KSK, ak sa chváli účinkovaním v propagačných materiáloch župana a sama ich šíri.

Aktualizácia 11.4.: Prešli tri dni od odpovede RTVS a redaktorka stále v reklamnom videu figuruje.