Print this page

Denník Štandard píše pre Trend politiku aj komentáre, vydavateľstvo Penty predáva pre Štandard reklamu Reprofoto RTVS

V týchto dňoch sa na webe Trendu začali objavovať články ale aj komentár z Denníka Štandard. Zároveň redaktori tohto webu Juraj Hajko, Matej Gašparovič, Martin Leidenfrost, Michal Čop pribudli v zozname autorov Trendu s poznámkou, že sú redaktormi Denníka Štandard. Na webe Denníka Štandard zas pribudla informácia, že inzerciu webu spravuje vydavateľstvo Penty – spoločnosť News and Media Holding, do ktorej portfólia patrí aj Trend. Denník Štandard zároveň vstupuje do systému auditu návštevnosti médií IAB pod hlavičkou NMH. Čo má spoločné vydavateľstvo Penty a Štandard a prečo si pomáhajú?

Online denník Štandard vznikol v roku 2020 ako online projekt bývalého redaktora .týždňa a Postoja Jaroslava Danišku a producenta Petra Núñeza. Denník vydáva Vydavateľstvo Štandard, v ktorom podľa slov Danišku vlastní 60 percent akcií Núñez a 40 percent švajčiarska spoločnosť Saidler & Co.

Dohoda o spolupráci 

„Pred krátkym časom podpísal vydavateľ Štandardu dohodu s NMH, ktorá umožňuje predaj a prebratie obmedzeného počtu článkov, do ktorých nemôžu nijako zasahovať, vychádzajú v pôvodnom znení a je pri nich uvedená informácia, že vyšli v Štandarde,“ reagoval pre Omediach.com šéfredaktor Štandardu Daniška. Dodal, že „onedlho vyjde v Štandarde investigatívny text o jednom z bývalých partnerov Penty, sme zvedaví, či preberú aj ten.“ Podľa slov Danišku po zhruba roku fungovania online denník oslovil dve najväčšie vydavateľské domy - NMH a MAFRU Slovensko - s ponukou na predaj reklamy na stránkach Štandardu. „Lepšiu ponuku nám dalo NMH, preto sme sa dohodli s nimi,“ vysvetlil Daniška.

„Máme dohodu o obchodnom zastúpení a externej spolupráci pri používaní vybraného obsahu článkov z Denníka Štandard,“ reagoval na otázky Omediach.com aj šéf NMH Michal Teplica s tým, že NMH je aj „v uzle NMH pre účely monitoringu IAB, na základe zmluvy o obchodnom zastúpení, podľa pravidiel IAB.“

V Trende už komentuje aj  Vladimír Palko

Aktuálne obsah Trendu na webe tvoria väčšinou agentúrne správy, autorských článkov je menej. Napríklad včera Trend na webe zverejnil cca 80 textov, z ktorých bolo cca 58 textov prebratých z agentúr TASR a ČTK, 9 textov bez autora - podpísaných len skratkou TREND - a autorských textov redaktorov Trendu bolo približne 15.

Prvé texty redaktorov Denníka Štandard začali v Trende vychádzať tieto dni. V Trende vyšiel napríklad aj komentár Vladimíra Palka, komentátora Denníka Standard Čo znamená stíhanie Makóa a Beňu? Pre Pčolinského sú niektoré závery vyšetrovateľa úspechom alebo komentár Michala Čopa s názvom Debata o S-300 ukazuje, že pri vlastizradcoch sme sa nič nenaučili a ďalšie texty.

„Odkedy som sa stal šéfredaktorom TRENDu, mojim zámerom je prinavrátiť sa ku koreňom média a pokrývať ekonomiku, biznis a financie. Pokrývanie politickej scény nie je pre nové smerovanie TRENDu prioritou, a preto to chceme robiť prevažne na externej báze. Z toho dôvodu vstupujeme do viacerých spoluprác s externými prispievateľmi, ale aj médiami. Jedným z nich je Denník Štandard,“ povedal pre Omediach.com šéfredaktor Trendu Ronald Ižip. V zozname autorov Trendu zatiaľ nie je podobná skupina redaktorov z iného média, ako teraz zo Štandardu.  

Odporúčame aj: Je smutné sledovať, ako Trend upadá. Dnes klesol na úroveň Parlamentných listov

Pod promo článkom o majiteľovi Štandardu je podpísaný Trend

V týchto dňoch vyšiel na Trende aj článok promujúci aktivity švajčiarskeho spolumajiteľa Štandardu. Článok, ktorý vyzerá ako PR správa, vyšiel bez autora, podpísaný skratkou TREND.

Núñez a Penta

Druhý spolumajiteľ Štandardu producent Peter Núñez posledné desaťročie získava miliónové zákazky od RTVS aj od štátu cez bývalú firmu OREO TV, dnes Nunez NFE aj agentúru Loco Agency. Práve táto Núñezova firma Loco Agency je spoločným vlastníkom s firmou Penty - s Media Digital Services*, (ktorá je servisnou agentúrou vydavateľstva Penty NMH) spoločnosti  Media Connection, v ktorej sú konateľmi šéf NMH Michal Teplica a Peter Núñez.

Michal Teplica doplnil, že Media Digital Services je servisnou agentúrou NMH ale aj ďalších klientov. "Spoločnosť Media Connection vznikla v 2015, dôvodom jej vzniku bol vtedajší nákupný dom Media Connection (súčasťou bola vtedy aj Medea),od 2016 tato spoločnosť nemá žiadne tržby, keďže nákupný dom reálne neexistuje v dôsledku toho že Medea ani Locco, nemajú nákup, resp. nakupujú pod inými entitami," doplnil Teplica.
* opravili sme chybu v názve.