Print this page

Matovič to so sebaľútosťou prehnal: Urobili ste zo mňa Žida 21. storočia, povedal novinárom Ilustr. foto: Facebook I. Matovič

Minister financií Igor Matovič sa dnes opäť pred kamerami ľutoval, no dnes to so svojim prirovnaním naozaj prehnal, a to ako vo vzťahu k miliónom obetí holokaustu, tak aj k novinárom.

Stalo sa už zvykom posledných týždňov, že jasné historické pojmy ako fašizmus, nacizmus, antisemitizmus, holokaus sa používajú v absolútne neadekvátnych situáciách a prirovnaniach. Robí to Vladimír Putin, ktorý tvrdí, že bojuje proti "nacizmu" na Ukrajine. Robia to čoraz častejšie aj mnohí politici na Slovensku. Dnes to predviedol bývalý premiér Igor Matovič.

Podľa posledného prieskumu verejnej mienky šéf hnutia OĽANO je na chvoste popularity. Niekdajší víťaz parlamentných volieb za tento výsledok viní novinárov, cíti sa ako obeť ich útokov - prirovnal to k židovským obetiam nacistického vyčíňania v druhej svetovej vojne. „Po dvojročnej permanentnej paľbe mnohých zaujatých novinárov voči mne, kde čokoľvek dobré som mohol urobiť, nič nebolo odprezentované. Čokoľvek, čo bol len náznak niečoho váhavého, bolo prezentované ako najväčšia katastrofa na svete... Urobili ste zo mňa Žida 21. storočia,“ povedal prítomnými novinárom po dnešnej tlačovej besede a pokračoval: „Tak, ako Židia počas nacistického Nemecka boli za všetko vinní, lebo jednoducho Hitler na nich ukázal prstom, tak mnohí ľudia na Slovensku chceli urobiť niekoho, kto bude za všetko vinný, či počas korona krízy, alebo neskôr. Podarilo sa to mnohým z vás,“ povedal Matovič pričom sa pozeral na novinárov.


Zo strany Igora Matoviča ide o absurdné a neadekvátne prirovnanie seba k obetiam Židov v 2. svetovej vojne a novinárov k Adolfovi Hitlerovi. V dôsledku nacistického teroru Hitlera zahynulo vo svete 5 – 6 miliónov Židov. Na Slovensku prišli Židia počas vojnového Slovenského štátu na základe náboženstva alebo etnickej príslušnosti o postavenie, práva, majetok, blízkych a mnohí o život - odhaduje sa 70 tisíc obetí. Jazyk Matoviča je nielen primitívny, nemorálny ale aj nebezpečný a v 21. storočí neakceptovateľný. Takýmto prirovnaním sa totiž zľahčujú zverstvá nacistického Nemecka, hanobí sa pamiatka obetí ale aj spochybňuje sa práca a postavenie novinárov na Slovensku.