Print this page

Rezník sa musí dobre zabávať, z voľby šéfa RTVS je opäť obyčajná politická fraška Foto: RTVS

Voľba nového šéfa RTVS vyzerala celkom nádejne... Až do dnešného dňa.

Tento rok bolo naozaj z čoho vyberať. Prihlásilo sa viacero schopných kandidátov a dokonca aj mal kto vyberať. Projekty kandidátov posudzovala komisia z odborníkov, v ktorej bol napríklad šéf Českej televízie, predseda SAV, zástupkyňa NKÚ, zástupca investigatívnych novinárov či licenčnej rady a mnohí ďalší.

Komisia zhodnotila projekty, prebehlo verejné vypočutie, dala uchádzačom otázky a nakoniec vybrala najlepších. Odporúčala zvoliť Ľuboša Machaja alebo Tibora Búzu, obaja dlhoroční televízni odborníci, ktorí prešli mnohými riadiacimi pozíciami v súkromných aj verejnoprávnych médiách, majú čistý štít a podľa ich projektov by RTVS čakala moderná zmena. Doterajší riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník u odborníkov úplne pohorel. Komisia ho doslova neodporúča za riaditeľa, okrem iného aj preto, že „sa počas pôsobenia vo funkcii generálneho riaditeľa RTVS dopustil vážnych zlyhaní“ a pretože „RTVS trpí jeho pragmatizmom a schopnosťou dohodnúť sa na politickej úrovni prakticky s kýmkoľvek, kto ho podporí.“

Odporúčame aj: Prečo Rezníka komisia neodporúča a Búzu a Machaja áno? Pozrite si celé stanovisko komisie

Ak by v tomto momente voľba skončila, do čela RTVS by sa dostal ktorýkoľvek z dvojice Machaj-Búza a z verejnoprávnej RTVS by sa mohla stať slušná rešpektovaná inštitúcia, ktorá by v súčasnom mori dezinformácií, hoaxov a bulváru mohla byť jedným z hlavných pilierov nezávislých a overených informácií, slušnej zábavy a ponuky širokej kultúry.

Žiaľ, voľba sa dnes posunula do pléna národnej rady, kde o riaditeľovi kolosu v Mlynskej doline rozhodujú "iní odborníci" a na základe "iných" kritérií. Výsledkom je, že spomedzi 137 hlasujúcich Machajovi dalo hlas 67 poslancov a 41 poslancov posunulo do druhého kola Jaroslava Rezníka. Zajtra sa bude hlasovať už len z nich dvoch.

Ak by aj Rezník nevyhral, už len posunutím do finále človeka, ktorý sa za posledných 5 rokov dokázal zviditeľňovať vážnymi profesionálnymi zlyhaniami, parlament opäť ukázal, ako je absolútne nekompetentný rozhodovať o tom, kto má byť na čele RTVS. Parlament je jednoducho pre rozvoj a budúcnosť RTVS najväčší problém, cez ktorý sa desaťročia len ťažko do vedenia verejnoprávneho média dostane nezávislý odborník.

Politický hráč

Rezník sa za roky praxe na čele verejnoprávnych inštitúcií nestal rešpektovanou osobnosťou slovenskej mediálnej scény ale silný politický hráč, ktorý sa dokáže dohodnúť s akoukoľvek politickou garnitúrou. Je smutné, že veľkej časti parlamentu nevadí, že ako šéf SRo chodil po inštrukcie do sídla HZDS a z spravodajstva rozhlasu urobil doslova tlačové oddelenie Mečiarovho hnutia. Že ako šéf TASR usilovne pomáhal budovať pozitívny imidž Andreja Danka v štátom platenej tlačovej agentúre a dostal ho až do parlamentu, či to, že s jeho Vahramom Chuguryanom, ktorý prišiel do vedenia spravodajstva rovno z ministerstva SNS, dokázali za 5 rokov umlčať všetkých kritikov v spravodajstve, pustil na obraz mnohých dezinformátorov ako Jána Čarnogurského, Gustava Murína či moderátora z Extra Plus, napomáhal proruskej propagande, robil promo SNS a Andrejovi Dankovi.

Spravodajstvo RTVS sa za Rezníka úplne odklonilo od verejnoprávnej podstaty objektívneho spravodajstva. Redaktorka, ktorá rozšírila klamstvo o úmrtí po očkovaní, dostala od vedenia pochvalu, krízu na Ukrajine na RTVS pár hodín pred útokom hodnotil najväčší šíriteľ proputinovskej propagandy Ján Čarnogurský, prezidentku ako nezávislý politológ hodnotil bývalý člen predsedníctva strany Republika a tvár dezinformačných webov Roman Michelko, ktorý deň predtým organizoval proti prezidentke protest a samotný útok Ruska na Ukrajine si spravodajstvo RTVS akosi nevšimlo.

Kým bude voľba šéfa RTVS prebiehať v parlamente, dovtedy bude stále riziko, že ju nebudú riadiť odborníci ale šikovní politickí obchodníci, akým je práve Jaroslav Rezník.