Print this page

Marek Ťapák je hlasom RTVS, Smeru a už aj prokremeľskej Infovojny (VIDEO) Reprofoto Infovojna

Na protivládnom proteste, ktorý organizoval Smer, rečnil na tribúne okrem Milana Uhríka, Roberta Fica, Eduarda Chmelára aj herec Marek Ťapák. Bývalý programový riaditeľ RTVS, ktorý je aktuálne hlasom RTVS, je na roztrhanie. Z tribúny Smeru si to dnes namieril do konšpiračnej Infovojny, kde odštartoval vlastnú reláciu. Čo na to vedenie RTVS? Nič.

 Ťapák bol v utorok prvým oficiálnym rečníkom protivládneho protestu, ktorý pred prezidentským palácom organizoval Smer. Hneď v úvode svojho preslovu sa pochválil svojim konfliktom záujmov - že pracuje pre RTVS a že ho žena odhovárala, aby na tribúnu nešiel, lebo príde o miesto, že mu v RTVS môžu zrušiť zmluvu. "Ja si myslím, že nové vedenie RTVS je dostatočne profesionálne, slušné, demokratické a že im záleží aj na inom názore." Ťapák následne hovoril o tom, ako ľudia stratili dôveru v inštitúcie - od Bruselu po Washington - a vyzýval vládnuce strany na odchod.  „Obchádzali ste zákony, terorizovali ste ľudí, a čo je najhoršie, išli ste proti štátu a ľuďom... Váš čas vypršal, odíďte! Odídete tak či tak, len to bude pre vás neskôr horšie... Ak to myslíte so Slovenskom naozaj úprimne, môžete to dokázať tak, že si zbalíte caky paky a odídete," opakoval Ťapák.

Na zamestnancov ale aj externých spolupracovníkov RTVS, akým je aj Ťapák, sa v RTVS vzťahuje  Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov, podľa ktorého je "neprípustné, aby spolupracovník spájal programové pôsobenie pre RTVS so svojou činnosťou v politickom alebo inom názorovom zoskupení."

Ťapák má aktuálne s RTVS podpísané dve zmluvy, jednu je na 33 tisíc a druhú na 12 tisíc eur, na základe ktorých je od roku 2021 do konca roka 2023 staničným hlasom Rádia Regina a denným upútavkovým hlasom vysielania televízie pre roky 2021, 22 a 23 (ide o načítavanie programových upútaviek, jinglov, kampaní).

Svojou účasťou na mítingu Smeru a spájaním svojho politického preslovu s prácou pre RTVS priamo spojil značku RTVS s akciou politickej strany, čím podľa môjho názoru ukážkovo porušil štatút programového pracovníka.

V RTVS si to nemyslia. Zo sekcie komunikácie RTVS, ktorú aktuálne riadi bývalá manželka herca Zuzana Ťapáková, prišla takáto odpoveď: "Marek Ťapák nie je zamestnancom RTVS, na základe externej zmluvy pôsobí ako upútavkový hlas Rádia Regina Západ. K súkromným aktivitám externých spolupracovníkov sa vedenie RTVS nebude vyjadrovať." Prísne požiadavky RTVS na apolitickosť sa však podľa štatútu vzťahujú nielen na zamestnancov RTVS ale aj externých spolupracovníkov, akým je Ťapák.

Rezníkov programový riaditeľ zo Slobodného vysielača

Ťapáka do RTVS priviedol v roku 2018 Jaroslav Rezník. Urobil z neho rovno programového riaditeľa a to v čase, keď chodil perliť do Slobodného vysielača, kde tvrdil, že mimovládky a médiá sú riadené Sorosom, pre Slobodný vysielač načítal aj rozhlasovú hru. Ešte ako programový riaditeľ si sám sebe dohodil kšeft pre RTVS za 12 tisíc - bol režisérom a scenáristom pamätnej drámy Nero a Seneca. V roku 2020 zo zdravotných dôvodov z RTVS odišiel, no následne podpísal s Rezníkom viacero zmlúv (tu aj tu) na scenáre k niektorým reláciám ako Hovory z Oravy, Klenotnica ľudovej hudby a ďalšie a aj zmluvy na spomínaný "staničný hlas."

Marek Ťapák: Prebúdzanie národa na Infovojne

Ku konšpiračným médiám má Ťapák stále blízko. Práve dnes bol hosťom ranného vysielania Infovojny, relácie v ktorej moderátor označil USA za agresora vo vojne na Ukrajine: že vojnu na Ukrajine "vyprodukovali a chceli USA, vyprovokovali Rusko" a napríklad že "Čaputovej deti tam nepôjdu bojovať a že tam budeme musieť ísť bojovať my a hajzli sa budú rehotať, celou cestou až do banky... Američania vydrancujú Rusko."Infovojna je jeden z hlavných dezinformačných projektov prokremeľskej propagandy na Slovensku.

Po vypuknutí vojny Národný bezpečnostný úrad v rámci blokovania škodlivých aktivít v kybernetickom priestore Infovojnu zablokoval

Dnes "staničný hlas RTVS" odštartoval s Infovojnou aj bližšiu spoluprácu - projekt s názvom "Marek Ťapák - Prebúdzanie ducha."

"Momentálne sme začali suplovať tú nešťastnú RTVSku," takto uviedol novú reláciu Ťapáka na Infovojne dojatý moderátor Norbert Lichtner. Od dnes je tak oficiálny "staničný a upútavkový hlas RTVS" aj hlasom prokremeľskej Infovojny a protestov Smeru.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame.