Print this page

Matovič sa chváli, že dal dole Ruttkayovú, nie je to pravda Foto: FB OĽANO, Plus 7 dní

Igor Matovič v svojom aktuálnom ťažení proti novinárom vytiahol 3 roky starú kauzu skompromitovanej redaktorky Martiny Ruttkayovej (dnes Martina Lebiš), ktorá od vtedy - teda 3 roky - v žiadnych podstatných slovenských médiách nepracuje. Bývalú novinárku spomenul Matovič v rádiu Expres, kde ho moderátor Braňo Závodský žiadal, aby povedal konkrétne mená, "kto sú tu Hitlerovi novinári a koho si z novinárov vie kúpiť za 500 eur na mesiac." Matovič menoval jedinú osobu - bývalú redaktorku Plus Jeden deň Martinu Ruttkayovú. Následne Matovič zverejnil na facebooku status, v ktorom píše, že bude „skorumpovaných novinárov dávať rad radom dole. Tak, ako som svojho času dal dole z pozície Ruttkayovú a odvtedy zbytočne nekazí meno novinárskemu stavu“ a naznačuje, že novinári nekonali, že to musel urobiť práve on. Nie je to pravda.

Mimochodom, používať vo vzťahu k novinárom, akýmkoľvek, slovné spojenie "dať dole" v krajine, v ktorej bol pre prácu zavraždený novinár a jeho priateľka, a v kontexte aktuálnych udalostí, je úplne mimo.

Matovič nebol prvý a ani jediný, kto upozornil na špinavú prácu Ruttkayovej a ani sa nezasadil o jej koniec práce v médiách, ako sa snaží naznačiť.  Boli to novinári, po ktorých tlaku a článkoch Ruttkayová skončila na vtedajšej pozícii šéfredaktorky glob.sk a prišla aj o miesto v tomto už neexistujúcom médiu.

Odporúčame aj: Igor Matovič vysvetľoval, ako chce dať dole nemenovaných novinárov

Tu je prehľad, kto a kedy o špinavej práci novinárky v prospech Kočnera informoval:

16. októbra 2019 zverejnil Postoj článok o tom, ako Kočner cez Ruttkayovú vybavoval články pre jeho záujmy a záujmy Moniky Jankovskej

18. októbra som na webe Omediach.com pokračovala v tejto téme a v článku Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje som zverejnila podrobnosti o novinárskej nadpráci Ruttkayovej v prospech Kočnera aj s ukážkami komunikácie. Napríklad: ako si pýtala od Kočnera 1300 na dovolenku, či ako pripravovala s Kočnerom kompromitujúci článok o Lucii Žitňanskej.

18. októbra sa kauze venovali aj ďalšie médiá. Napríklad Denník N písal, že za peniaze od Kočnera si novinárka objednala dovolenku do Chorvátska a zobrala tam aj mamu.  "Prostredníka medzi Kočnerom a Ruttkayovou robil Peter Tóth. Hoci Ruttkayovú využívali, v skutočnosti nadávali na jej praktiky, na to, že chce peniaze, aj na to, že má podľa nej veľa vzťahov s rôznymi mužmi. Chceli ju použiť aj na to, aby mala aféru s generálnym prokurátorom, ktorého volali „obočiar," napísal vtedy Denník N.

18. októbra po tlaku médií Ruttkayová skončila na pozícii vtedajšej šéfredaktorky Glob.sk. Sama to napísala v reakcii pre Omediach.com: "V súčasnosti sa nachádzam na materskej dovolenke, po dohode so súčasným zamestnávateľom a na základe neustálych útokov na mňa sa navyše sťahujem z mediálneho priestoru." Ruttkayová teda skončila ešte predtým, ako sa ozval Matovič.

22. októbra Igor Matovič zvolal tlačovú besedu, na ktorej zverejnil komunikáciu, ako Kočner cez Ruttkayovú vybavoval pre Glváča rozhovor v Plus 7 dní.

Dnes Matovič v statuse na facebooku tvrdí, že pravdu o Ruttkayovej musel odhaliť až on, a snaží sa naznačiť, že novinárska obec vtedy o tom vedela a mlčala. "Nasledujúce dni (po jeho tlačovke - pozn.red.) mi písalo, respektíve sa mi prihovorilo cca 10-15 iných redaktorov, ktorých som za tie roky už vcelku poznal. Ďakovali, že som správy zverejnil a očistil som ich od sprostredkovanej hanby, ktorú roky cítili. Bolo cítiť, ako im veľmi odľahlo, že niekto sa konečne na tú špinavú prácu dal a Ruttkayovú, ktorá roky evidentne písala na Kočnerovu objednávku, dal dole.“

Nie je to pravda. Novinárka skončila pár dní pred tlačovkou Matoviča a práve po tlaku viacerých redakcií, ktoré o jej špinavej nadpráci v prospech Kočnera informovali.