Kto sa skrýva za podozrivou komentátorkou SME Evou Novou? Nevie to ani SME

Kto sa skrýva za podozrivou komentátorkou SME Evou Novou? Nevie to ani SME Ilustr.reprofoto sme.sk

Dnes ráno som natrafila na komentár na sme.sk s názvom "Učitelia sa sťažujú, no nemajú na čo." Po prvých vetách som si myslela, že ide o zle napísaný vtip bez pointy. No po jeho dočítaní som mala dojem, že si čítam jeden z textov, ktoré vychádzajú pravidelne na blogu Pravdy od vymyslených autorov a slúžia na diskreditáciu.

 


Zle napísaný a podozrivý text Učitelia sa sťažujú, no nemajú na čo visel na titulke komentátorskej stránky sme.sk spolu a komentármi šéfredaktorky SME Beáty Balogovej či Petra Schutza.

Článok primitívnym spôsobom spochybňuje nielen terajšie požiadavky štrajkujúcich učiteľov ale celkovo aj ich profesiu. Autorka článku, podpísaná len ako „študentka Eva Nova," píše o učiteľoch, že "ozývajú sa tí, ktorí by mali byť ticho" alebo "...učiteľ si môže, ak by veľmi chcel, nájsť aj iné zamestnanie."

„Učiteľka má ideálne podmienky na to, aby sa venovala rodine. Po 15-tej môže čakať deti doma s obedom a celé poobedie sa im venovať, keďže si prácu nenosí domov, ako napríklad majiteľka firmy." Podobných útokov, ktoré degradujú postavenie učiteľov, je tam neúrekom (celý text si môžte pozrieť dole)*.

Meno Eva Nova (rovnaký názov má aj nový film Eva Nová o abstinujúcej alkoholičke) som doposiaľ medzi publicistami nezaregistrovala. Pod článkom je napísané len, že je študentka.

Článok bol na webe SME od včera. Patril medzi najčítanejšie a pod ním bolo viacero zarážajúcich reakcií. (V printovom vydaní som ho nenašla).

Požiadala som oddelenie komentárov SME o vysvetlenie, ako sa tento článok dostal medzi komentáre. Či redakcia požiadala dotyčnú autorku o text, alebo ho sama poslala.

Na otázky kto je Eva Nova, kde študuje, mi zo SME neodpovedali. Chcela som aj kontakt na ňu.

Až po mojich otázkach začala redakcia pátrať po identite autorky. Vypátrať sa jej to však nepodarilo a text stiahli. Tu je vysvetlenie, ktoré mi poslala Zuzana Kepplová z oddelenia publicistiky SME, ktorá text medzi komentáre zaradila: „Komentár poslala ona, podpísala sa ako študentka. Tento typ príspevkov - k veci, ale nespĺňajúci kritériá článku - odkazujeme na blog. Však vzhľadom na aktuálnosť témy sme sa rozhodli názor, ktorý sa výrazne líši od línie komentárov uverejnených na túto tému v denníku SME, uverejniť. Žiaľ identitu autora sme si dostatočne neoverili a kvôli vzniknutým pochybnostiam sme článok stiahli z webu. Momentálne komunikujeme s autorkou."

 

Takže, ak potrebujete na niekoho zaútočiť a argumenty máte také, že vlastným menom sa nedokážete podpísať, tak už okrem blogov Pravdy máte na to aj komentáre na Sme.sk, kde fejkových autorov overujú až po upozornení.

 

Tu je spomínaný text:

Reprofoto sme.sk

*autorka v minulosti pracovala v denníku SME