Ktože to chválil Kaddáfího na Markíze?

Ktože to chválil Kaddáfího na Markíze? Reprofoto Markíza


Televízia Markíza minulý týždeň pripravila príspevok k piatemu výročiu smrti Muammara Kaddáfího. Výrazný priestor na hodnotenie líbyjského diktátora dostal podpredseda KSS Jalal Suleiman, ktorý sa netají obdivom k socialistickým režimom aj niektorým diktátorom.

 

 

Divák Televíznych novín sa však od televízie Markízy nedozvedel, že zmierlivé hodnotenie diktátora - budovateľa demokracie, mu ponúka podpredseda KSS. Redaktorka Suleimana uviedla len takto: „Tento muž sa s ním stretol počas Ficovej návštevy Líbye v roku 2007." A k jeho menu televízia pripojila len poznámku, že je tlmočník.

Diktátor Kaddáfí bol stíhaný Medzinárodným trestným tribunálom kvôli obvineniam zo spáchania zločinov proti ľudskosti za vraždy, zatýkanie a väznenie stoviek civilistov, ktorí nesúhlasili s jeho vládou.

Ako ho zhodnotil „tlmočník" Suleiman na obrazovke Markízy? „To bol vládca, ako ostatní vládcovia v Oriente. Nikdy o sebe netvrdil, že je demokrat, ale vždy hovoril, že buduje určitú demokraciu na líbyjský spôsob. Počas jeho 40 ročného panovania v Líbyi zbavil Líbyu chudoby a urobil z nej určité meno vo svete.... Dnes  je Líbya na kolenách, je pred rozdelením, má tri vlády. Má tri parlamenty a občania Líbye nie sú absolútne vážení ani v okolitých krajinách," povedal Suleiman. 

Reprofoto Markíza

Suleiman nie je len tlmočník, je podpredsedom KSS, čo malo v televízii odznieť. Je jedným z najväčších propagátorov socializmu na Slovensku. Ťažko od neho čakať objektívny pohľad na Kaddáfiho, ktorý bol zakladateľom a vodcom tzv. Veľkej socialistickej ľudovej líbyjskej arabskej džamáhíríje.

Asad a Suleiman Foto: Facebook J.S.Suleiman, pôvodom zo Sýrie, nie je na Slovensku neznámy. Kandidoval do Európskeho parlamentu za KSS. Len nedávno ho sudca vykázal z pojednávania (ohľadom busty Biľaka), Suleiman pri tom kričal: „Nech žije socializmus!"

Suleiman vítal na Slavíne Nočných vlkov, členov motorkárskeho gangu blízkeho Vladimirovi Putinovi. Je spoluorganizátorom protestov proti NATO a pred prezidentským palácom protestoval proti návšteve ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Pred šiestimi rokmi v spoločnosti Ivana Gašparoviča vítal v Bratislave sýrskeho diktátora Bašára Asada, či doprevádzal Roberta Fica ma návšteve Kaddáfího.

Keď už Markíza nevie nájsť iného odborníka na hodnotenie diktátorov, mohla by ho v príspevku aspoň presne pomenovať.