Print this page

ČT odvysielala exkluzívny rozhovor s najbližšou spolupracovníčkou zavraždeného Jána Kuciaka Foto: ČT24

Česká televízia v nedeľu večer v relácii Newsroom odvysielala exkluzívny rozhovor s najbližšou spolupracovníčkou zavraždeného novinára Jána Kuciaka Pavlou Holcovou.


Pavla Holcová, ktorá s Janom Kuciakom robila na viacerých kauzách, napr. talianska mafia alebo Panama Papers, svoju identitu skrýva, pred televíznou obrazovkou sa objavila prvýkrát od vraždy.

V kontakte s Jánom Kuciakom bola aj v deň vraždy. „V stredu o pol štvrtej popoludní mi písal, že ešte našiel nejaký link medzi regionálnym politikom zo Smeru a jedným z tých talianskych podnikateľov... nebol to nejaký zásadný zvrat v tej kauze. Bolo to iba ďalšie prepojenie, nie je to nikto zo špičiek Smeru.“

"Stále je pod policajnou ochranou a kvôli zmenenej vizáži musí jej tvár zostať skrytá," oznámila ČT.

Holcová je zakladateľkou Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Investigace.cz. Spolupracuje na medzinárodných projektoch v rámci Organized Crime and Corrution Reporting Project. Pracovala na odhaľovaní káuz, ktoré súviseli so srbským organizovaným zločinom, podozrivými ruskými investíciami v Čiernej Hore, praním špinavých peňazí a mapovaniu offshore firiem.

V minulých dňoch doplnila medzinárodný investigatívny tím, ktorý nadviazal na prácu zavraždeného novinára, ktorí tvorí viac ako tridsiatka novinárov zo Slovenska aj z mnohých ďalších krajín - napríklad z ČR, Poľska, Nemecka alebo z Belgicka.

"Novinárom došlo, že všetky kauzy budú mať oveľa väčší vplyv, ak na nich budú spolupracovať. Ak nebudú trvať na exkluzivite," avizuje ČT na webe slová Holcovej pre Newsroom.