Print this page

Okamura neuspel v spore kvôli prezývke Pitomio Foto: FB T. Okamura-SPD

Podpredseda českej Snemovne Tomio Okamura (SPD) neuspel s odvolaním v spore s týždenníkom Reflex kvôli prezývke Pitomio.

 

Dovolanie smerovalo proti rozhodnutiu, na základe ktorého sa síce vydavateľstvo muselo na webe ospravedlniť za dva články z roku 2013, ale Okamura nevysúdil odškodné, navyše justícia vo všeobecnej rovine pripustila možnosť použiť prezývku Pitomio v oprávnenej kritike.

Najvyšší súd rozhodol v marci, koncom apríla spis vrátil na súd prvého stupňa, plné odôvodnenie zatiaľ sudcovia nesprístupnili. Dovolanie bolo čiastočne zamietnuté, čiastočne odmietnuté, povedala ČTK Markéta Puci, hovorkyňa Mestského súdu v Prahe, ktorý prípad riešil ako prvý.

Mestský aj Vrchný súd v Prahe v kauze zdôrazňovali, že expresívne a nelichotivé výrazy médiá nemajú proti politikovi používať samoúčelne. Avšak pokiaľ ide o súčasť legitímne kritiky konkrétnych postojov či výrokov, možné to je.

V prípade Okamuru súdy zohľadnili aj jeho vlastnú mediálnu prezentáciu: vystupuje vraj provokatívne, propaguje politickú nekorektnosť, rád volí silné slová, snaží sa pôsobiť kontroverzne.

"Ide síce o výraz expresívne nelichotivý, ale nie a priori vulgárny, pričom fakticky možno pre neho nájsť oporu v obsahu článkov, ktoré podrobne popisujú, prečo sú určité žalobcove myšlienky potenciálne spoločensky nebezpečné a prečo je preto možno považovať s istou dávkou novinárskej skratky až za hlúposti," citoval pred časom server Lidovky.cz z rozhodnutia odvolacieho súdu.

Sporné články vychádzali v Reflexe v roku 2013. V októbri toho istého roku sa Okamura stal poslancom za Úsvit priama demokracia. Momentálne je poslancom a predsedom hnutia Sloboda a priama demokracia. Pojem Pitomio sa v posledných mesiacoch čas od času objavuje tiež v iných médiách ako v Reflexe, napríklad v Eure či Lidových novinách.