Print this page

Súd pojednával žalobu na TV Nova kvôli označeniu sestra smrť Reprofoto TV Nova

 

Kvůli označení jako "sestra smrt" nebo "vraždící sestra" žaluje zdravotní sestra Věra Marešová TV Nova.

 

Marešová, která čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v rumburské nemocnici a později byla viny zproštěna, tvrdí, že novináři v některých reportážích a článcích nectili presumpci neviny. Vydavatelství pochybení odmítá. Kromě Novy, po které chce 12 milionů korun, žaluje Marešová i další vydavatelství, celkem žádá skoro 35 milionů.

U Obvodního soudu pro Prahu 5 dnes zazněly některé titulky a části zpráv, kvůli kterým Marešová Novu žaluje. Podle jejího právníka Jana Poláčka Nova v části reportáží i článků divákům například podsouvala, že jedinou možnou pachatelkou údajných vražd je Marešová. V analýze, kterou si právník nechal zpracovat, zmiňují autoři například titulek "Vraždila čtyři roky. Soud poslal do vazby sestru z Rumburka" nebo "Kolik lidí sestra Věra zabila". Zmínil i označení "sestra smrt", které Nova podle něj použila v desítkách případů.

Odškodnění Marešová požaduje i po vydavatelstvích Mafra (6,7 milionu korun), Economia (dva miliony korun), Czech News Center (4,8 milionu korun), VLM (2,6 milionu korun) a televizi Prima (6,7 milionu korun). VLM u soudu uznalo částečné pochybení, Marešové se ještě před zahájením soudního jednání omluvilo a zaplatilo 100.000 korun. Mafra v minulosti uvedla, že v rámci zpravodajství o kauze Marešové zásadu presumpce neviny její novináři dodrželi.

Marešová čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Marešová byla obviněna z šesti vražd, soudy ji osvobodily. Nepodařilo se prokázat, že se skutky vůbec staly. Kvůli nezákonnému rozhodnutí o svém trestním stíhání a za ztížení společenského uplatnění se Marešová v jiném řízení domáhá od státu pěti milionů korun.