Print this page

Súd rozhodne o pokute 400.000 Kč za reláciu Kauzy Jaromíra Soukupa Foto: TV Barrandov

Pražský městský soud dnes rozhodne o žalobě televize Barrandov na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Rada televizi loni vyměřila pokutu 400.000 korun za neobjektivitu v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa.

 

Majitel televize Soukup v něm kritizoval firmy za to, že dostávají pobídky od státu a přitom vyvádějí peníze do zahraničí. Jmenoval při tom automobilku Škoda Auto, která v pořadu nedostala prostor k reakci.

Podle RRTV spáchala televize přestupek proti zákonu o provozování rozhlasového a televizního vysílání, protože neposkytovala objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů.

Televize mimo jiné tvrdí, že radní porušili její právo na svobodu projevu. Rozhodnutí o pokutě je podle ní nejen nezákonné, ale i nepřezkoumatelné. Chce proto, aby ho soud zrušil a věc vrátil radě k dalšímu řízení.

Společnost Barrandov Televizní Studio loni od rady dostala kvůli nevyváženosti pořadů nejméně tři pokuty. Minulý měsíc radní schválili další pokutu 250.000 korun za reportáž v pořadu Moje zprávy, která se týkala údajných nehospodárností v Národním divadle.