Print this page

České rádiokomunikácie kvôli koronavírusu odložili vypínanie TV vysielania Ilustr. foto Towercom

Do konce března se kvůli šíření koronaviru zastaví přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2. Nebudou se vypínat žádné televizní vysílače. Dohodly se na tom České Radiokomunikace s dalšími dotčenými institucemi a televizními stanicemi.

 Uvedly to v tiskové zprávě.

Změna se týká všech termínů plánovaného vypínání stávajícího vysílání DVB-T a přelaďování přechodové sítě DVB-T2 na finální kmitočty, včetně těch z dnešní půlnoci. Na vysílačích Cheb - Zelená hora a Jáchymov - Klínovec dnes o půlnoci provozovatel nevypne multiplex 2. Nebude ani přeladěná přechodová DVB-T2 síť 12 z kanálu 31 na kanál 38.

Stejně tak nebude 19. března vypnuto vysílání programů České televize na vysílačích České Budějovice Kleť a Vimperk Mařský vrch a na vysílačích na jižní Moravě, Brno Kojál, Hády, Barvičova a Mikulov Děvín, což mělo 31. března zahájit přechod na DVB-T2 na Moravě. Vypnuto nebude ani vysílání multiplexu 2 v pondělí 23. března v Ústí nad Labem z vysílače Buková hora, a v Chomutově na Jedláku.

"Chceme lidem, kteří mají mnoho starostí se současnou složitou situací, ušetřit alespoň nutnost přelaďování televizních přijímačů. Televizní vysílání je nyní primárním kanálem přenosu informací v reálném čase, pozemní vysílání má na rozdíl od všech ostatních platforem povinnost zajistit přenos vysílání co největšímu počtu lidí a nebudeme tuto situaci komplikovat nutností přeladění. Lidé musí myslet především na ochranu svého zdraví," uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan. O nových datech ČRa jednají s ČTÚ a ministerstvem průmyslu.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku téměř 60 procent domácností. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 procent domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou.