Print this page

ČT sa kvôli prepojeniu Novy s O2 obáva o športové prenosy Foto: ČT

Česká televízia sa obáva toho, že kvôli chystanému prechodu TV Nova pod PPF, ktorá už ovláda O2 TV, môže mať horší prístup k vysielacím právam na niektoré športové prenosy.

 

Minulý týždeň Európskej komisii odoslala námietky, v ktorých apeluje na to, aby komisia spojenie schválila len za podmienky, že bude pre verejnoprávny ČT zabezpečiť rovnaký a transparentný prístup špecificky k dôležitým športovým právam, ktorá sa na českom trhu obchodujú. Generálny riaditeľ Petr Dvořák o tom dnes informoval Radu ČT.

"Chceme tým zabrániť situácii spred dvoch rokov, keď pri predaji práv na vysielanie najvyššej českej futbalovej súťaže nebola Česká televízia vôbec oslovená a následne bola nútená vyjednávať a následne uzavrieť sublicenčnú zmluvu so spoločnosťou O2. V prípade realizácie spojenia bez týchto podmienok možno pokračujúce agresívne chované O2 očakávať," podotkol Dvořák.

Televízia od komisie dostala dotazník, ktorý má popísať, aké trhové a konkurenčné riziká môže majetkové prepojenie skupiny TV Nova a spoločnosti O2 priniesť.

Skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera minulý týždeň oznámila, že odoslala Európskej komisii príslušné doklady k finálnemu schválenie transakcie nákupu mediálnej skupiny CME. Akcionári CME schválili ponuku na prevzatie tento rok vo februári. Hodnota transakcie predstavuje asi 2,1 miliardy dolárov. Súčasťou CME sú televízne stanice v piatich krajinách strednej a východnej Európy vrátane českej skupiny Nova.

PPF vlastní zhruba 80 percent v operátorovi O2, ktorý prevádzkuje internetovú televíziu O2 TV. Skupina PPF investuje do mnohých odvetví od finančných služieb cez telekomunikácie, biotechnológiu, nehnuteľnosti až po strojárstvo.