Print this page

Českí novinári vyzvali ministra, aby mohli cestovať vďaka novinárskym preukazom Ilustr. foto: Omediach.com

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu dnes vyzval ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby se novináři mohli i při nadcházejících vládních omezeních volně pohybovat na základě předložení novinářského průkazu. Organizace to uvedla na twitteru.

"Práce novinářů vyžaduje, aby se mohli bez omezení přemisťovat. Práce médií je v situaci, v níž se naše země nachází, důležitější než kdy jindy. Je nutné, aby novináři zajišťovali a zprostředkovávali informace o tom, jak země funguje, a mimo jiné i o tom, jak se v praxi uplatňují vládní opatření," napsala česká pobočka institutu v otevřeném dopise.

Na Hamáčka apelovala, aby policie či represivní složky státu novinářský průkaz uznávaly a respektovaly jako prokázání důvodu cesty.

Institut doplnil, že je samozřejmostí, že novináři budou při výkonu práce dodržovat platná hygienická opatření, zejména že budou mít na obličeji respirátor třídy nejméně FFP2.

O omezení pohybu lidí rozhodla v pátek vláda v rámci zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Vycházky přes den budou možné jen na území obce. Pro cesty do zaměstnání bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele. Dodržování opatření bude namátkově kontrolovat policie.