Print this page

ČRo dnes spustil Radiožurnál Sport (VIDEO) Foto: ČRo

Rozhovor Kateřiny Neumannové s Dominikem Haškem zahájil vysílání první rozhlasové sportovní stanice v Česku Radiožurnál Sport. Své vysílání dnes odstartoval při příležitosti začínajícího mistrovství světa v hokeji. Stanice posluchačům nabídne i další důležité sportovní události včetně mistrovství Evropy ve fotbale nebo olympijských her.

"Těší mě, že díky digitalizaci můžeme našim posluchačům po jedenácti letech nabídnout novou stanici, která přinese spoustu vrcholných světových sportovních událostí, a zároveň se bude českému i světovému sportu věnovat do hloubky. Proto věřím, že zasáhne opravdu široké publikum. Nová stanice snoubí jak 97 let starou tradici sportovního vysílání, tak nejnovější možnosti vysílání," uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Radiožurnál Sport vysílá v digitální síti DAB+ a také na internetu. Stanice bude zaměřená na přímé sportovní přenosy, vstupy ze stadionů, magazíny o profesionálním i amatérském sportu, rozhovory, reportáže, zpravodajské relace a hudbu. V zahajovací den vysílání je pro posluchače připraven i první přímý přenos z hokejového mistrovství světa v Rize, utkání Česko-Rusko, který budou komentovat Petr Kadeřábek a František Kuna.

Radiožurnál Sport vysílá denně od 6:00 do 24:00, ve zbylých hodinách přebírá program stanice Český rozhlas Radiožurnál. V prvním týdnu nabídne vedle přímých hokejových přenosů vstupy a komentáře z mistrovství Evropy v plavání v Budapešti nebo legendární pořad S mikrofonem za fotbalem, který v tradiční podobě provede všemi devíti zápasy 33. kola Fortuna ligy.

"Sportovním fanouškům nabídneme rozšířené vydání v podobě 18 hodin denně. Chceme ukázat sport ve všech jeho podobách. Nejen ten vrcholový, ale i amatérský, sport jako životní styl," řekl šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Rozhovory osobností s jejich hosty odstartuje v pondělí 24. května bývalá tenistka Andrea Sestini Hlaváčková, která v pořadu Na síti vyzpovídá mistra světa ve freestyle footbagu Jana Webera. Martin Procházka se bude v úterní Čisté hře s reportéry Radiožurnálu věnovat tématu začínajícího MS v hokeji a ve středu bude s hokejovou tematikou v pořadu Na place pokračovat Pavel Nečas, jehož hostem bude někdejší reprezentační hokejový brankář Ondřej Pavelec. Ve čtvrtek si vodní slalomář Vavřinec Hradilek promluví Na férovku se snowboardcrossařkou Evou Samkovou a v pořadu Páteční finiš Kateřiny Neumannové bude bývalá úspěšná lyžařka mluvit s manažerem a šéfem Pražského mezinárodního maratonu Carlem Capalbem. Více informací je na webu stanice Radiožurnál Sport.

Český rozhlas má devět celoplošných stanic. Vedle Radiožurnálu to jsou Dvojka, Vltava, Plus, Wave, D-dur, Jazz, Junior a Retro. Letos v prvním čtvrtletí a loňském posledním čtvrtletí byl Radiožurnál s 915.000 posluchači denně nejposlouchanější tuzemskou rozhlasovou stanicí. Potvrdil tak výsledek z druhé poloviny loňského roku, vyplývá z výsledků výzkumu poslechovosti rádií v Česku Radioprojekt.