Print this page

Vydavateľ Blesku musí zaplatiť Oldřichovi Kaiserovi 400.000 Kč Foto z filmu Dívka za zrcadlem/ČT

Vydavateľstvo Czech News Center (CNC) musí zaplatiť 400-tisíc korún hercovi Oldřichovi Kaiserovi za nepravdivú informáciu denníka Blesk o jeho príbuzenskom vzťahu s československým komunistickým prezidentom Antonínom Zápotockým.

V odvolacom konaní o tom rozhodol Mestský súd v Prahe, uviedla Česká televízia (ČT). Spoločnosť CNC je vydavateľom Blesku. Pôvodne Kaiser vysúdil odškodnenie 100-tisíc korún. Po zásahu Ústavného súdu ale súdy odškodnenie navýšili.

Herec má za nepravdivú informáciu podľa rozhodnutia súdu dostať celkom 400.000 Kč. "Sto tisíc korún bolo už právoplatné - v tejto časti nebol rozsudok napadnutý odvolaním, 150 tisíc korún navyše priznaných súdom prvého stupňa Mestský súd v Prahe potvrdil, a navyše priznal ďalších 150 tisíc korún," povedal ČT hovorca pražského mestského súdu Adam Wenig.

Tvrdenie o príbuzenstve zaznelo v máji 2017 vo videu zo série Potomkovia slávnych na webe Blesk.cz. Údajný synovec Zápotockého tam uviedol, že jeho sesternica je Kaiserovou mamičkou a že hercov otec bol architektom, ktorý pil a dostával stranícke zákazky. Citácie sa potom objavili aj v písanom článku a neskôr v ďalších médiách. Informácie o príbuznosti boli mylné, išlo zrejme o iného Oldřicha Kaisera.

Kaiser žiadal za nepravdivú informáciu ospravedlnenie a odškodnenie päť miliónov korún. Najprv vysúdil 100-tisíc korún, Ústavný súd ale potom rozhodol, že má nárok na vyššie odškodné. Sudca spravodajca Vladimír Sládeček vtedy v odôvodnení uviedol, že stotisícová suma neplní ani satisfakčnú funkciu pre poškodeného, ​​ani preventívnu funkciu pred zverejňovaním nepravdivých informácií.

Začiatkom tohtoročného mája sa prípadom zaoberal Obvodný súd pre Prahu 7. Odškodné navýšil na 250.000 Kč a o ďalších 150.000 korún ho teraz zvýšil mestský súd.