Print this page

Za rasistické urážky voči redaktorovi ČT môže padnúť pokuta 20.000 korún (VIDEO) Reprofoto Romea TV

Prípad rasistických urážok, ktoré na novembrovej demonštrácii proti vláde a Českej televízii (ČT) zazneli voči redaktorovi ČT, policajti vyhodnotili ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Páchateľovi za neho hrozí pokuta až 20-tisíc korún. Priestupkom sa bude zaoberať Úrad mestskej časti Prahy 1. Policajti to dnes uviedli na twitteri.

Na rasistické urážky redaktora Richarda Samka upozornil server Romea.cz, zverejnil aj video natočené pri proteste.

Do priestupkového konania polícia už skôr odovzdala aj prípad napadnutia novinára serveru Aktuálně.cz Radka Bartoníčka. Server Aktuálně.cz zverejnil deň po proteste video ukazujúce, čo sa okolo jeho reportéra odohralo.

Bartoníček uviedol, že pri demonštrácii mapoval celkové dianie, robil rozhovory a nakrúcal dav pred sebou. Niektorí jedinci sa ho v tom čase snažili dostať mimo čelo sprievodu, hoci nikomu nebránil v pohybe, opísal. Jeden z protestujúcich mu zrazil mobilný telefón, ktorým nakrúcal. Redakcia Aktuálne sa vo vyjadrení ohradila proti tomu, aby boli médiá alebo novinári vnímaní ako reprezentanti akejkoľvek strany sporov, o ktorých nezávisle informujú.

Protestu proti ČT a vláde sa v deň výročia 17. novembra 1989 a 1939 zúčastnili tisíce ľudí. Prešli Prahou k budove ČT na Kavčích horách.