Print this page

Formanov Amadeus se vráti na plátno s živým orchestrom a zbormi

Film Miloše Formana Amadeus promítnou 13. listopadu v Kongresovém centru Praha za účasti Pražské komorní filharmonie a sboru Canti di Praga.

Projekt, promítaný na velkém HD plátně za synchronizovaného hudebního doprovodu, bude v metropoli uveden měsíc po světové premiéře, která se uskuteční v londýnské Royal Albert Hall. ČTK o tom dnes za pořadatele informovala Vlaďka Zahradníková.

"V roli dirigenta se představí Ludwig Wicki, který povede orchestr i při premiéře v Royal Albert Hall. Mozartovy party bude v Praze hrát Jan Bartoš, mimo jiné žák profesora Ivana Moravce, který nahrál Mozartovu hudbu k soundracku filmu," uvedla Zahradníková.

Film Amadeus oceněný osmi Oscary vznikl jako adaptace původní divadelní hry Petera Shaffera. Strhující příběh osudového střetu geniality s průměrností se natáčel před 32 lety také v Praze za účasti českých filmových tvůrců i herců. Oceněna byla kamera Miroslava Ondříčka i kostýmy Theodora Pištěka.

"Amadeus má v sobě vše - lásku, nenávist, krveprolití, smlouvu s Bohem, dobové elity, tajemného cizince, vraždu i jednu z nejlepších hudebních děl, která byla kdy složena. Který jiný film vám nabídne byť jen polovinu?" hodnotil film britský deník The Guardian.

Kongresové centrum nabídne Amadea s hudebním doprovodem v roce významných Mozartových jubileí. Od jeho narození letos 27. ledna uplynulo 260 let a 5. prosince uplyne 225 let od jeho úmrtí.