Print this page

Súd o Ztohoven: Slobodu slova nemožno povýšiť nad právo na majetok Foto: Ztohoven

Právo na slobodu prejavu nemožno nadraďovať nad právo na ochranu majetku, odôvodnil český odvolací súd vrátenie prípadu skupiny Ztohoven k Obvodnému súdu pre Prahu 1.

 

 

Vyplýva to z uznesenia, ktorým súd na konci septembra vyhovel sťažnosti prokurátorky a zrušil rozhodnutie, podľa ktorého nie je vyvesenie trenírok trestným činom.

Filip Crhák, Matěj Hájek a David Hons vymenili vlani 19. septembra prezidentskú štandardu za obrie červené trenírky. Chceli tak protestovať proti politike prezidenta Miloša Zemana. Neskôr oznámili, že vlajku rozstrihali a rozdali ľuďom. Žalobcovia umelca vinia z výtržníctva, poškodzovania cudzej veci a krádeže, hrozia im až tri roky väzenia.

Muži priznali, že štandardu za trenírky vymenili, a že pri tom prestrihli lanko na stožiare štandarty. Hájili sa tiež tým, že majú právo na slobodný prejav. Činom vraj skupina chcela ľuďom povedať, že by sa nemali báť vyjadrovať svoje názory.

Podľa zrušeného rozhodnutia obvodného súdu sa nepodarilo preukázať, že strechu poškodili práve umelci a že mali v úmysle štandardu ukradnúť. Kvôli prestrihnutému lanku chcela sudkyňa prípad odovzdať do priestupkového konania. Súd v auguste uviedol, že keby umelca uznal vinnými, mohlo by dôjsť k vytvoreniu "nebezpečného precedensu hraničiaceho s totalitnými režimami obmedzujúcimi slobodu slova a politický názor".

Senát odvolacieho pražského mestského súdu dal za pravdu štátnej zástupkyni Zuzane Beňovej, ktorá proti rozhodnutiu obvodného súdu podala sťažnosť. Zrušenie odôvodnil tým, že by ospravedlnenie obžalovaných mohlo povýšiť právo slobody slova nad majetkové právo, čo by "legitimoval bezbrehý výkon slobody prejavu".

Podľa odvolacieho súdu sa súd prvého stupňa tiež dostatočne nezaoberal dôkazmi ohľadom poškodenej strechy a štandarty. Senát poukázal na to, že sami umelci "nevylúčili, že mohli strechu poškodiť".

Rovnako tak odvolací súd nesúhlasí s tým, že umelci nemali v úmysle štandartu odcudziť. "Nie je podstatné, ako obžalovaní ďalej sa štandartou naložili, či s ňou nakladali sami alebo ju len odovzdali ďalším osobám, podstatné je, že ju odňali z vlastníctva oprávnenej osobe," uviedli sudcovia.

O vrátenie prípadu k obvodnému súdu rozhodol odvolací senát na neverejnom zasadnutí. Nové pojednávanie zatiaľ súd nenariadil.