Print this page

Zomrel oscarový režisér Miloš Forman Foto: milosforman.com

Vo veku 86 rokov zomrel v USA oscarový režisér Miloš Forman.

 

Jeho manželka Martina Formanová to dnes telefonicky povedala ČTK, že zomrel náhle 13. apríla po krátkej chorobe.

Režisér, scenárista a herec českého pôvodu žil v Spojených štátoch. Je dvojnásobným držiteľom Oscara za réžiu filmov Prelet nad kukučím hniezdom (1975) a Amadeus (1984).

"Jeho odchod bol pokojný a po celú dobu bol obklopený rodinou a svojimi najbližšími," dodala. Posledná rozlúčka bude v úzkom rodinnom kruhu, povedala.

Miloš Forman sa narodil 18. 2. 1932 v Čáslavi. Rodičia zahynuli v koncentračnom tábore, on sám vyrastal v domove mládeže a na internátnej škole pre obete 2. svetovej vojny v Poděbradoch. Neprijali ho na štúdium DAMU, preto odišiel na FAMU študovať odbor scenáristiky a dramaturgie. Vo filme Striborný vietor si zahral vedľajšiu úlohu vojaka, pred ukončením štúdia spolupracoval s Martinom Fričom na veselohre Nechajte to na mňa (1955).

Samostatne režíroval až v roku 1963 svoj debut, ktorý sa uvádza pod súhrnným názvom Konkurz, a tvoria ho dve poviedky: "Konkurz" a "Keby tie muziky neboli". Prvým celovečerným filmom je Černý Petr (1963), ktorý získal mnohé zahraničné ocenenia. Nasledoval snímka Lásky jedny plavovlásky (1965) o nezodpovedných sľuboch a prvých životných prehrách. V roku 1967 vznikol jeho najznámejší český film Hoří má panenko.

Hoří má panenko Foto: ČT

 

Po auguste 1968 odišiel Forman do USA. Tu na seba prvýkrát upozorní komédií Taking off (Odchádzam), za ktorú získal ocenenie britskej akadémie BAFTA za najlepšiu réžiu a cenu MFF v Cannes za najlepší film. V roku 1975 prichádza jeden z najlepších Formanových filmov Prelet nad kukučím hniezdom. Film o americkom trestancovi (Jack Nicholson), ktorý sa chce vyhnúť väzeniu, a preto predstiera šialenca, mu priniesol Oscara za najlepšiu réžiu. Film získal Oscarov aj za najlepší film, hlavného herca, hlavnú herečku a scenár a ďalších päť nominácií. Prelet získal aj 4 Zlaté glóbusy a Forman dostal Cenu amerických kritikov za najlepšiu réžiu aj Cenu L.A: Director Guild Award, udeľovanú najlepším svetovým režisérom. Pridal aj Cenu britskej filmovej akadémie.

Ďalšie filmy Vlasy (1979) a Ragtime (1981) uspeli viac v Európe ako v Amerike, Amadeus (1984) získal až osem Oscarov. Po filmoch Ľud verzus Larry Flynt (1996) a Muž na mesiaci (1999) stál Miloš Forman naposledy za kamerou pred viac ako desiatimi rokmi, keď v Španielsku nakrúcal Goyove prízraky (2006).

Miloš Forman bol trikrát ženatý. Jeho prvou manželkou bola herečka Jana Brejchová, s druhou ženou, herečkou Věrou Křesadlovou má synov Petra a Mateja. V roku 1999 sa tretíkrát oženil so spisovateľkou Martinou Zbořilovou, s ktorou má dvojčatá Andyho a Jima.


Spracované podľa ČSFD.