Print this page

Do kín prichádza film o kontroverznom Zdeňkavi Tomanovi, ktorý sa nezastavil pred ničím Foto: PubRes

Sedem rokov po OBČIANSKOM PREUKAZE a štrnásť rokov po filme ŽELARY, ktorý získal nomináciu na Oscara za najlepší cudzojazyčný film, prichádza Ondřej Trojan s príbehom z temného a málo zmapovaného obdobia 1945 – 48.

 

V tom čase sa v boji o moc nad povojnovým Československom medzi demokratmi a Moskvou riadenými komunistami formovala republika na ďalších štyridsať rokov. Významne k tomu prispel aj muž menom Zdeněk Toman – šedá "červená" eminencia, šéf zahraničnej rozviedky, šmelinár, kariérista a obchodník s osudmi ľudí.

Divákov čaká pravdivý príbeh rozporuplnej osobnosti Zdeňka Tomana, vlastným menom Zoltána Goldbergera, pochádzajúceho zo slovenských Sobraniec. Toman bol mužom mnohých tvárí a mien, na svojej ceste hore sa nezastavil pred ničím. Bol poverený zásadnou úlohou - zohnať peniaze, ktoré komunistom vyhrajú voľby. A Toman peniaze zohnať vedel. Pre seba, pre rodinu i pre stranu. Šmelinou, vydieraním, obchodmi s vojnovými zločincami aj ich obeťami. Práve on umožnil presun východoeurópskych Židov, ktorí prežili holokaust a unikali pred povojnovými pogromami cez Československo do Palestíny - samozrejme za tučnú províziu. Neštítil sa ničoho. Cena, ktorú za svoju kariéru zaplatil on i jeho blízki, však bola príliš vysoká.

Režisér a producent Ondřej Trojan prináša na plátno kín nielen napínavý politický thriller, ale aj vernú dobovú rekonštrukciu skutočných udalostí, opierajúcu sa o nezvratné archívne a očité svedectvá. "Bolo pre mňa fascinujúce zaoberať sa touto dobou, o ktorej sa tak málo hovorí, a ktorá zásadným spôsobom ovplyvnila naše životy až do dnešných dní. Napokon mnoho potomkov tých, čo sa v povojnových rokoch dostali cez mŕtvoly hore, pôsobilo v rôznych tajných i verejných štruktúrach až do roku 1989, a nemálo z nich je tam bohužiaľ dodnes. Metódy, ktoré si osvojili od svojich predkov, praktizujú v našej politike dodnes."

Zdeněk Toman sa vďaka svojej schopnosti zariadiť čokoľvek - zohnať peniaze, auto, odstaviť človeka alebo otvoriť hranice – prepracoval z pozície radového úradníka až na post vedúceho zahraničnej rozviedky, ktorého sa všetci báli. Vo filme ho stvárnil Jiří Macháček, pre ktorého bola táto úloha príležitosťou prekročiť rámec hereckých postáv, do ktorých bol celý život obsadzovaný. „Toman je nejednoznačný charakter. Čítal som výsluchy Tomanových príbuzných a blízkych spolupracovníkov. Výsluchy ŠTB z 50tych a 60tych rokov. Tie ho vykresľujú ako zradcu socializmu a ľudskú príšeru. Na druhej strane sú tu ale Tomanove zásluhy, pomoc mnohým židovským rodinám pri povojnovom presune a pocty od štátu Izrael. Takže zásadný rozpor, vo vnútri ktorého sa snažíte dopátrať, kým vlastne ten Toman bol a to najzaujímavejšie nakoniec je to, že sa vám vďaka nemu začne odkrývať doba, v ktorej pôsobil.“

Ďalšie postavy filmového príbehu, či už tie historicky známe, ako boli Rudolf Slánský, Jan Masaryk, Klement Gottwald či prezident Beneš, alebo tie, o ktorých existencii a vplyve vie málokto, stvárnili Stanislav Majer, Roman Luknár, Kateřina Winterová, Kristýna Boková, Táňa Pauhofová, Jaromír Dulava, Marián Mitaš, Martin Finger, Lukáš Latinák, Aleš Procházka, Ady Hajdu a ďalší.

TOMAN vznikol v koprodukcii Total Helpart T.H.A., PubRes, Českej televízie, Fortuna Film und TV, RTVS, Barrandov Studio a.s., s podporou Státního fondu kinematografie a Audiovizuálneho fondu. Do slovenských kín ho uvedie distribučná spoločnosť Forum Film 18. októbra 2018.