Print this page

Hercule Poirot – nové Poviedky

Práve vyšlo súborné vydanie poviedok s týmto najobľúbenejším fiktívnym detektívom všetkých čias, ktorý v r. 2016 oslávil sto rokov od chvíle, keď vznikol v mysli legendárnej spisovateľky Agathy Christie.

 

Hercule Poirot – Poviedky je luxusne upravená, bohato ilustrovaná kniha s kazetou, ktorá obsahuje 55 prípadov slávneho belgického detektíva vrátane poviedky, ktorú v Spojenom kráľovstve publikovali až sedemdesiat rokov po jej vzniku: Poirot a záhada na regate.

Ako bonus boli do zbierky zaradené aj pôvodné verzie dvoch príbehov Agathy Christie: Únos Kerbera zo zbierky Herkulovské úlohy pre Hercula Poirota a Nehoda s loptičkou, ktorú neskôr autorka spracovala do detektívky Nemý svedok.
Slovenské vydanie poviedok s Herculom Poirotom je unikátne aj z prekladateľského hľadiska, keďže preklad je dielom jediného človeka – renomovanej prekladateľky Alexandry Ruppeldtovej.

Okrem poviedok zo súboru Herkulovské úlohy pre Hercula Poirota a poviedky Druhý gong, ktorá vyšla v zbierke poviedok s názvom Svedok obžaloby, všetky ostatné poviedky v tomto zväzku vychádzajú v slovenčine prvý raz.

A napokon ešte jeden špeciálny bonus: originálny doslov ku knihe napísala známa slovenská humoristka a moderátorka Elena Vacvalová.

Hercule Poirot na scéne
Hercule Poirot sa prvý raz objavil v románe Vražda na zámku Styles, ktorý začala Agatha Christie písať v roku 1916 a vydala ho o štyri roky neskôr.

Autorka obsadila Poirota do ďalších vyše tridsiatich románov, necelých šesťdesiatich poviedok a jednej pôvodnej drámy.

V románe Opona: Poirotov posledný prípad z roku 1975 legendárny belgický detektív umiera.

Jeho príbehy boli úspešne zdramatizované ako divadelné predstavenia, rovnako slávne sú rozhlasové, filmové a televízne spracovania, vznikli aj komiksové a manga série. Od roku 2014 vychádzajú nové prípady autorizované dedičmi práv Agathy Christie, a to z pera britskej prozaičky Sophie Hannahovej.

Prečítajte si viac o novej jedinečnej knihe Hercule Poirot – Poviedky.

Milan Buno, literárny publicista