Print this page

Vychádza Kutscherova kniha, predloha seriálu Babylon Berlin Foto: HBO

Na pultoch kníhkupectiev sa objavila kniha Volkera Kutschera Tichý zabijak. Detektívny román je rovnomennou knižnou predlohou tretej série doteraz najdrahšieho nemeckého televízneho seriálu Babylon Berlin, ktorá sa práve začína natáčať.

 

Úvodné diely seriálu, ktorého réžie sa ujal Tom Tykwer, ponúkla HBO a má v programe aj RTVS. Hlavnú úlohu komisára Gereona Ratha stvárnil Volker Bruch, ktorého preslávila rola Dietera v oscarovom filme Predčítač.

Tichý zabijak nadväzuje na minuloročné vydania prvého dielu série detektívnych príbehov s kriminálnym komisárom Rathom, ktoré vyšlo pod názvom Mokrá ryba. Novinka je sondou do temných zákutí filmového priemyslu v dekadentnom Berlíne 30. rokov minulého storočia. Tragická smrť zbožňovanej herečky Betty Winterovej priamo počas natáčania privádza Ratha do berlínskych filmových ateliérov. Mladý komisár z berlínskeho oddelenia vrážd rýchlo spoznáva tienisté stránky hviezdneho prostredia a je svedkom prelomového momentu vo filmovej brandži. Svet totiž dobýva zvukový film. Kriminálny príbeh sa odohráva na pozadí pohrebu Horsta Wessela, nacistického mučeníka a príslušníka SA, kedy sa vyhrocujú otvorené pouličné spory medzi nacistami a komunistami.

"Román s úžasnou atmosférou, ktorý ponúka živý pohľad do kultúrnych zvratov neskorej Weimarskej republiky," napísali v The Sunday Times. Kati Hiekkapeltová, autorka nórskeho thrilleru Kolibrík, Kutscherovu knihu označila za "príbeh o pôvode európskej temnoty".

Sériu príbehov kriminálneho komisára Ratha odštartovalo nakladateľstvo MOBA vlani príbehom Mokrá ryba, ktorý sa stal jedným z titulov Veľkého knižného štvrtku. Aj v tomto príbehu odohrávajúcom sa v roku 1929 sa zoznamuje čitateľ so situáciou, ktorá v Nemecku umožnila nástup fašizmu.

"V 20. rokoch bol Berlín najpokrokovejším mestom Európy, nemusel sa báť porovnaní s modernými americkými metropolami, ako bol New York alebo Chicago. A práve túto modernitu chcem ukázať, toho kypiaceho ducha doby, ktorá od našej súčasnosti nie je vôbec tak vzdialená. V 20 . rokoch už boli predznamenané mnohé moderné tendencie, ktoré sa potom znova prebudili až v 60. rokoch. Pre mňa je posledná fáza Weimarskej republiky tiež časom zmarených príležitostí, pretože vyústila v katastrofu tretej ríše - čo však nutne nemusela. Súčasníci komisára Ratha však o blížiacej sa katastrofe nemali tušenie, "podotkol ku knihe Kutscher.

Volker Kutscher sa narodil v roku 1962 v Lindlar v Severnom Porýní-Vestfálsku, ale detstvo strávil v Hornom Rakúsku. Študoval nemčinu, filozofiu a históriu na univerzitách v Kolíne nad Rýnom a Wuppertalu, a kým napísal svoj prvý detektívny román, pracoval ako novinár. Žije v Kolíne nad Rýnom a okrem svojej vlastnej tvorby sa venuje aj písaniu scenárov pre televíziu. Kutscherova séria kriminálnych prípadov komisára Gereona Ratha sa stala svetovým bestsellerom. Vo svete sa predalo už viac ako milión výtlačkov.