Print this page

Sean Penn je v Turecku, chce točiť film o zavraždenom novinárovi Youtube The Young Turks

Americký herec a režisér Sean Penn je v Turecku, kde pripravuje dokument o vražde opozičného novinára Džamala Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

 

Informovala o tom agentúra AP. V stredu Penna zachytili ​​turecké médiá s jeho tímom pri budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule a v Ankare predtým rokoval s Yasin Aktayom, poradcom tureckého prezidenta. Podľa denníka Daily Sabah sa chce Penn stretnúť tiež s novinárovou snúbenicou.

Opozičný saudskoarabský novinár bol 2. októbra brutálnym spôsobom zavraždený. Pred budovou konzulátu na neho čakala jeho snúbenica, ktorá potom zatelefonovala poradcovi tureckého prezidenta. Rijád vraždu po prvotnom popieranie priznal, popiera ale akúkoľvek spojitosť korunného princa Muhammada bin Salmána so zločinom.

Vražda vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými krajinami vrátane USA. Skupina amerických senátorov dala v utorok najavo, že nepochybuje o podiele saudského korunného princa. Dotknutí senátori takisto kritizovali prístup prezidenta Donalda Trumpa, ktorý síce vraždu odsúdil, doterajší pragmaticky ústretový prístup k monarchom v Rijáde však nezmenil.

Pennova cesta do Turecka neušla pozornosti saudskoarabských štátnych médií. Stanica Al-Arabíja na svojom webe zverejnila článok s titulkom "Využíva (radikálna organizácia) Moslimské bratstvo znova Seana Penna, tentokrát k natočeniu filmu o Chášukdžím?". Rijád túto organizáciu považuje za teroristickú. Za nebezpečného radikála a člena Moslimského bratstva Chášukdžího označil v telefonáte s americkými predstaviteľmi saudský korunný princ.

Odporúčame aj: Na konzuláte Saudskej Arábie sa našla kyselina, v ktorej mohlo byť rozpustené telo novinára

Al-Arabíja sa snaží napojenie amerického režiséra na Moslimské bratstvo dokázať citáciami z blogov. "Penn sa veľmi stavia za utečencov, čo súvisí s 'demografickým džihádom', ktorý Moslimské bratstvo presadzuje," cituje okrem iného. Uvádza ďalej, že Penn dlhodobo "stráni ľavicovým vládam" a býva spájaný s "témami, spájanými v regióne s moslimským bratstvom".

Sean Penn nie je známy len ako umelec, výrazne sa angažuje v politike. Patril k najhlasnejším kritikom politiky prezidenta Georgea Busha mladšieho a brojil proti nasadeniu amerických vojakov v Iraku. V roku 2005 odišiel do Iránu, aby informoval o prezidentských voľbách, ktoré nakoniec vyhral Mahmúd Ahmadínedžád. Na Kube sa Penn zase stretol s Raúlom Castrom a diskutoval s ním o možnostiach zmierenia so Spojenými štátmi.

Medzi Pennove najkontroverznejšie stanoviská patrí podpora niekdajšieho autoritárskeho venezuelského prezidenta Huga Cháveza. V roku 2012 bol zachytený po jeho boku, keď Chávez obhajoval postup vlády Assadom v Sýrii. V roku 2013 Penn kriticky vystúpil proti zásahom vtedajšieho tureckého premiéra a súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počas protivládnych demonštrácií.