Print this page

Na Berlinale bude súťažiť koprodukčný film slovenského režiséra (VIDEO) Foto z filmu

V sekcii filmov pre deti a mládež bude na jednom z najväčších medzinárodných filmových festivalov Berlinale súťažiť aj krátky animovaný film Môj papierový drak slovenského režiséra Martina Smatanu.

 

Film vznikol v koprodukcii s českými a poľskými partnermi a český Štátny fond kinematografie. Tohtoročné Berlinale sa bude konať od 7. do 17. februára.

Film Môj papierový drak sa objaví v sekcii Generation. Na prestížnom festivale je od roku 1978 určená pre filmy pre deti a mládež. Predstavuje aktuálny výber dlhometrážnych i krátkometrážnych hraných i animovaných filmov z tejto oblasti. Detská porota udeľuje v tejto sekcii cenu Krištáľový medveď zvlášť pre krátkometrážye a pre dlhometrážny film.

Film Môj papierový drak vznikol v koprodukcii BFILM.cz, FAMU a poľského štúdia čata. Rozpráva príbeh chlapca, ktorý navštevuje svojho starnúceho dedka. Pri prvej návšteve spolu v plnej sile púšťajú draka. Pri ďalšej schôdzke už je dedo nesvoj, a keď sú spolu vonku, chlapec zistí, že ​​dedo je tenký ako papier, je cez neho takmer vidieť a silný vietor ho dvíha zo zeme, dedo vlaje vo vzduchu a mizne vysoko na oblohe. Chlapec zostáva sám.

Keď príde tretíkrát do Dedovho domu, je dom prázdny. Vidí len fotografiu, na ktorej je s dedom. Berie draka, ide s ním von a púšťa ho do oblakov a zrazu vidí, že sa drak zmenil, pripomína jeho deda, ktorý sa usmieva a chlapcovi máva. Sú spolu šťastní, pretože povrázok ich spája a môžu stráviť nejaký čas spoločne.

Predsedníčkou poroty 69. ročníka filmového festivalu Berlinale bude známa francúzska herečka Juliette Binoche. Nositeľka prestížného Oscara, ktorého dostala v roku 1996 za vedľajšiu úlohu vo filme Anglický pacient.