Print this page

Zomrela predstaviteľka Lady z rozprávky Princezná so zlatou hviezdou Foto: Barrandov

Vo veku 83 rokov zomrela herečka Marie Kyselková, ktorá sa pred 60 rokmi preslávila ako princezná Lada v rozprávke Princezná so zlatou hviezdou.

 

O jej úmrtí dnes informoval server Blesk.cz. Film Martina Friča, v ktorom Kyselková hrala zlatovlasú princeznú utekajúcu v myšom kožúšku pred kráľom Kazisveteo, patrí dodnes k najobľúbenejším rozprávkam v ČR a na Slovensku. Pre rodáčku z Brna to bola zároveň jej posledná herecká rola, potom dala prednosť materstvu a starostlivosti o rodinu. K natáčaniu ďalších filmov a k hereckej profesii sa už nikdy nevrátila.

Marie Kyselková vyštudovala zdravotnú školu a chcela byť zdravotnou sestrou. Potom ale prišla ponuka na miesto manekýnky v Prahe, kde si ju všimol režisér Jiří Sequens, ktorý ju v roku 1955 zveril drobnú rolu vo svojom filme Veterná hora. Potom začala hrať tiež v divadle S. K. Neumanna (teraz Divadlo pod Palmovkou) a vytvorila ešte dve menšie úlohy v dráme Bomba (1957) a filme Vojtecha Jasného Túžba (1958). Jej životná úloha z roku 1959 prišla náhodou, keď ochorela herečka Miriam Hynková, ktorá mala pôvodne hrať princeznú Ladu.

Už počas natáčania sa zoznámila s hercom Petrom Haničincom, za ktorého sa vydala a mala s ním syna Ondřeja. Jej druhým manželom bol o 12 rokov mladší zubár, s ktorým mala dve dcéry. Od konca 90. rokov pracovala Marie Kyselková roky ako vrátnička na strahovských vysokoškolských internátoch v Prahe.