Print this page

Zomrela Doris Day - jedna z najväčších hviezd strieborného plátna (VIDEO) Foto z filmu

Americká speváčka a herečka Doris Day, ktorá bola hlavne v 50. a 60. rokoch jednou z najväčších hviezd strieborného plátna, zomrela dnes v Kalifornii vo veku 97 rokov. Oznámila to jej dobročinná nadácia.

 

Zahrala si v snímkach ako Calamity Jane alebo Nočný rozhovor. Jej filmovými partnermi boli Frank Sinatra, Ronald Reagan, Jack Lemmon, Rock Hudson, Kirk Douglas alebo Clark Gable.

Hollywoodska hviezda a zapálená bojovníčka za práva zvierat sa na speváckej scéne prvýkrát presadila už na sklonku druhej svetovej vojny, za svoj život nahrala cez 30 albumov. Prvýkrát prerazila s hitom A Sentimental Journey, spievala s najslávnejšími kapelami svojej doby.

V 50. a 60. rokoch sa stala tiež známou herečkou. V roku 1956 obletela svet pieseň Que Sera, Sera, ktorú Day zaspievala vo filme Alfreda Hitchcocka Muž, ktorý vedel príliš veľa. Populárna bola aj vo vtedajšom Československu.

V druhej polovici 60. rokov mala Day svoju vlastnú televíznu The Doris Day Show, po ktorej skončení v roku 1973 sa stiahla do ústrania a venovala sa predovšetkým charite spojenej so zvieratami. Založila aj svoju vlastnú nadáciu Doris Day Animal Foundation. Ešte v roku 2011 nahrala album My Heart, ktorý sa v Británii dostal do prvej desiatky tamojšej hitparády.

Blonďavá krásavica so žiarivým úsmevom lákala pred 60 rokmi do kín milióny milovníkov často sentimentálnych filmových drám a hudobných filmov hollywoodskej produkcie.

Oscara za svoje filmové úlohy nikdy nezískala, v roku 2004 jej ale vtedajší prezident George Bush mladší udelil Prezidentskú medailu slobody, najvyššie civilné vyznamenanie v Spojených štátoch.

Day sa až do vysokého veku tešila pevnému zdraviu, príčinou jej smrti bol podľa agentúry AP zápal pľúc.