Print this page

Známe osobnosti filmového sveta zverejnili manifest k eurovoľbám FB Festival de Cannes

Európski filmoví tvorcovia na festivale v Cannes zverejnili manifest, ktorým podporujú dôležitosť volieb do Európskeho parlamentu.

Manifest podpísalo vyše 500 osobností zo sveta filmu, okrem iného režiséri Wim Wenders, Pawel Pawlikowski, Costa-Gravas alebo Stephen Frears. Medzi slovenským signatármi sú okrem iného režisérka a herečka Tereza Nvotová, Miloslav Luther, Michal Blaško.
Z Čechov svoj podpis pripojili napríklad Zdeněk Svěrák, Helena Třeštíková alebo Václav Marhoul.

Manifest iniciovali Európska filmová akadémia (EFA), Spoločnosť francúzskych filmových režisérov (SRF), Federácia európskych filmových režisérov (FERA), Spoločnosť audiovizuálnych autorov (SAA) a Director´s fortnight.

Zdôrazňujú veľkú dôležitosť európskych volieb tak pre základné práva ako aj pre slobodu v oblasti tvorby: “Slobodná a demokratická Európa je tiež Európou slobodného myslenia a slobody vyjadrovania. Je našou povinnosťou brániť ju proti nárastu extrémizmu a pokusom znižovať dôležitosť kultúry, ktorá je základným kameňom EÚ. “Poďme voliť 23-26 mája!”

Text manifesta:

Je pravda, že Európa nie je dokonalá.

Niekedy jej vyčítame, a právom, že jej chýba duša či emócie a používa jazyk, ktorému rozumie len málokto z nás.

Zazlievame jej, že nedostatočne rieši ekologické, sociálne či politické krízy, ktoré ňou dnes otriasajú, alebo že nezvládla utečeneckú tragédiu.

No i tak, napriek jej slabinám a nedostatkom, v nej nachádzame ľudskosť a krásu. A snažíme sa priblížiť ju starostlivo vyberanými obrazmi a jazykom, ktorý je prístupnejší pre ľudí, ktorí v nej žijú.

Nezabúdajme, že Európa sa zjednotila, aby jej obyvatelia mohli žiť v mieri. Z pôvodných šiestich členov sa rozrástla na súčasných 28 krajín tvoriacich jedinečný zväzok, ktorý je zdrojom inšpirácie pre celé ľudstvo.

Základom, na ktorom je táto Únia postavená, sú otvorené hranice, voľný pohyb, obchodovanie, spolupatričnosť a solidarita – hodnoty, ktoré sú dnes ohrozované zo všetkých strán, aj priamo z jej vnútra.

Táto Únia je však aj úniou kultúry a skutočnej ambície vybudovať Európu, ktorá vždy stála na žiariacich pilieroch inovácie a kreativity.

Slobodná a demokratická Európa je takisto Európou slobody myslenia a slobody prejavu. Je našou povinnosťou brániť ju pred extrémizmom a spiatočníckym myslením, ktoré sa opäť šíria ako mor.

Túto mimoriadne krehkú rovnováhu musíme posilňovať a upevňovať. Musíme sa postaviť zoči-voči tým, ktorí ju chcú zničiť, ktorí ju rozdeľujú a zatracujú a hľadajú únik a izoláciu.

Ako vybudujeme Európu, ktorá ľudí priťahuje a spája, otvorenú Európu, ktorá je priestorom slobody a mieru?

Na túto otázku musíme odpovedať angažovanosťou a pripravenosťou bojovať v súboji myšlienok, lebo len tak zabránime použitiu zbraní.

Práve preto v dňoch 23. - 26. mája odovzdáme svoj hlas v európskych voľbách. V hre je naša spoločná budúcnosť, ale aj naša budúcnosť ako taká.

Článok vznikol na základe spolupráce Omediach.com a Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.