Print this page

Falošný profil láka od dievčat nahé fotky, film ukazuje ako predátor loví deti na sociálnej sieti (VIDEO) Foto z filmu

Ako získať kompromitujúci materiál od neplnoletých osôb, je jednou z tém filmu s názvom Kto je ďalší?, ktorý ide do kín. Film je nakrútený podľa skutočných príbehov zo Slovenska, Kanady a Ruska. Ako námet slúžila aj reálna instagramová stránka, ktorá dodnes funguje.

Rodičia vysvetlia deťom, že sa na ulici nemajú rozprávať s cudzími ľuďmi, ale nevarujú ich rovnako aj na internete. Film ukazuje práve na tieto neuveriteľne nebezpečné situácie.

Režisér Miro Drobný vo filme ukazuje ako pracuje agresor s mladým dievčaťom. „Vo filme som opísal skutočné príbehy. Stretol som sa osobne aj s obeťami aj z ich rodinami. Posledný prípad je z Instagramu, kde falošný profil „elite_model_europe“ láka od dievčat nahé fotografie a videá. Sleduje viac ako tisíc obetí, a odhadujem, že s ešte väčším počtom z nich si píše. Agentúra Elitemodelworld sa dištancovala od tohto profilu a spoločne sme sa snažili ho zablokovať. Zatiaľ sa nám to nepodarilo,“ povedal režisér Drobný.

Vydierané mladé dievča, dotlačené do bezvýchodiskovej situácie, hrá mladá americká herečka Anita Sonnberger. „Pred pár rokmi som v L.A. absolvovala herecký kurz a vôbec som si nedokázala predstaviť, že raz budem súčasťou takéhoto úžasného filmu. Toto je oveľa viac, než len film. Je to projekt, podľa skutočných udalostí, ako napríklad sexuálne vydieranie, o ktorých treba oveľa viac odborne hovoriť,“ povedala americká herečka Anita Sonnberger. Vo filme sa objaví aj americký herec Brian Caspe, mladá ruská modelka Angela Nikolau, ale aj reperka Alessia Caparelli, ktorá čelila útokom kyberšikany, ktoré ju privieli až k pokusu o samovraždu.

Foto z filmu

Mnohí rodičia a okolie netušia ako to funguje. Zneužitie dôvery a následné sexuálne vydieranie sa deje podľa presného postupu. Útočník skrytý za falošný profil si najprv vytipuje obeť. Sú to dievčatá alebo chlapci, ktorí nemusia byť na internete aktívni. Majú pár fotografií na svojom profile. Osloviť takéto budúce obete je pre ne povzbudením, vyjadrením pozornosti. Nasleduje postupné budovanie dôvery, získanie osobných údajov o rodine a snaha izolovať obeť od okolia. Ďalej sa pod rôznymi falošnými dôvodmi vyláka nahá fotografia.

Odporúčame aj: Poľskom otriasol film o sexuálnom zneužívaní v cirkvi (VIDEO)

Foto z filmu

„Vylákať nahú fotku od dievčat je jednoduché. Založí sa falošný profil agentúry alebo fotografa a obeť sa zručne manipuluje vidinou budúcej slávy. Iný spôsob je, že sa cez falošný dievčenský profil začne komunikovať s obeťou a nadviaže sa priateľský vzťah. Vzniknutá dôvera sa zneužije vzájomným posielaním polonahých alebo nahých fotiek či videí. Tento scenár funguje rovnako na chlapcov ako aj dievčatá. Keď agresor získa kompromitujúci materiál má obeť v hrsti,“ povedala Tatiana Ivanič Rybanská z Linky detskej istoty o praktikách agresorov na sieti.

Linka detskej istoty pracuje na zodpovednom prístupe k internetu už dvanásť rokov, ponúka pomoc aj cez stránky Kyberšikanovanie.sk a Pomoc.sk.

Foto z filmu

„Podozrenie, že niekto z nášho okolia zneužíva dieťa je veľmi nepríjemné. Môže ísť o blízku osobu, na ktorej nám záleží. Už to vedomie o "špine v sexualite" je zaťažujúce. Radšej sa mu vyhneme v obave, aby sme sa sami neumazali. Ak budeme ticho, prispejeme k tomu, aby sa stalo obeťou ďalšie dieťa. Obeťou rozumieme stav dieťaťa, keď mu už nikto nevráti jeho prirodzenú sexualitu, ktorá sa navždy zdeformuje a bude tak odsúdené na celoživotné trápenie. Nielen seba, ale ja tých, ktorí sa budú pokúšať zdieľať s ním v budúcnosti intímnu blízkosť,“ varuje Dušan Kešický, klinický psychológ a súdny znalec.

Premiéra nového slovenského filmu „Kto je ďalší?“ režiséra Mira Drobného je naplánovaná na 22. augusta 2019. Film sa natáčal na Slovensku, v Česku, ale aj v Číne, Hong Kongu aj Francúzsku.