Print this page

Film Dobrá smrť získal cenu na festivale v USA (VIDEO) Foto: RTVS

Film Dobrá smrť mal americkú premiéru v oficiálnej súťaži Montgomery International Film Festival v štáte Maryland na východe USA, kde získal cenu za najlepší dokumentárny film.

 

Porota ocenila najmä odvahu, s ktorou sa tvorcovia s režisérom Tomášom Krupom pustili do tabuizovanej témy konca života a eutanázie.

„Dobrá smrť je výnimočný film o veľmi silnej, avšak stále veľmi tabuizovanej a nepreskúmanej téme. Osobne sme cítili, že režisér a tvorcovia filmu odviedli vynikajúcu prácu pri prezentovaní námetu, vývoja príbehu a emócií v celom filme. Odvaha tvorcov filmu, ako aj jednotlivcov, ktorých život a voľby boli vo filme preskúmané, si zaslúži obrovské uznanie, pretože to nie je niečo, čo by väčšina z nás otvorene a bez cenzúry zdieľala so svetom. Veľmi odvážny výber a umelecké spracovanie tak bolestnej témy a zároveň zobrazenie krásy, prijatia a nádeje,“ uviedla vo svojom rozhodnutí šesťčlenná medzinárodná porota.
Tvorcov na festivale zastúpil syn hlavnej predstaviteľky Simon Convey, žijúci dlhodobo v USA v susednom štáte Virginia, a osobne uviedol jednu z projekcii spojenú s diskusiou. 

„Som mimoriadne rád, že sa projekcie na festivale osobne zúčastnil Simon, ktorý vo filme vystupuje popri svojej matke a odpovedal priamo divákom na ich otázky. Bola to jedinečná príležitosť dozvedieť sa o procese vzniku filmu a o ťažko predstaviteľnej, rodinnej skúsenosti z iného pohľadu, z pohľadu priameho účastníka,“ povedal režisér a producent Tomáš Krupa. „Táto cena predovšetkým patrí veľkej duši, akou bola Angličanka Janette Butlin, vďaka ktorej sme mali to privilégium byť dokumentaristami a svedkami jej silného príbehu. Je to v prvom rade jej film,“ dodal.

Skutočný príbeh nevyliečiteľne chorej Angličanky Janette mal premiéru v marci tohto roku, na českom Festivale dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět získal Cenu Poroty v Českej súťaži a zároveň ho diváci ohodnotili ako tretí najlepší film festivalu. Onedlho bude súťažiť aj na dvoch domácich festivaloch – na Cinematiku v kategórii Cinematik.doc a na jubilejnom 20. ročníku Jedného sveta v súťaži o najlepší SK a CZ dokumentárny film.