Print this page

Film Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov (VIDEO) Foto Bioscop

Americký magazín The Hollywood Reporter zaradil nový film Pomaľované vtáča do výberu dvadsiatich najlepších snímok z filmových festivalov tohtoročnej jesene. Film sa dostal aj do nominácie na Oscara.

 

Česko-slovensko-ukrajinský film režiséra Václava Marhoula, ktorý časopis označil za "ponurý a násilný odraz krutosti ľudskej povahy", sa tak ocitol vedľa filmov ako sú psychologický thriller Joker s Joaquínom Phoenixom, historická dráma The King, kde zažiaril nádejný mladý herec Timothée Chalamet, komediálna dráma Marriage Story sa Scarlett Johansson a Adamom Driverom či The Two Popes s Anthonym Hopkinsom.

Rovnomenný román Jerzyho Kosińského o nemenovanom chlapcovi, ktorý putuje po východnej Európe na konci druhej svetovej vojny, bol podľa The Hollywood Reporter fantasticky upravený pre veľké plátno. "V srdcervúcom čiernobielom filme ožili hrôzy holokaustu videnej temným očami mimoriadneho nováčika Petra Kotlára," uviedol denník.

Film Pomaľované vtáča zažiaril na festivaloch v Benátkach a Toronte a 11. septembra mal svoju pražskú premiéru, vo štvrtok vstúpil do tuzemských kín. Snímka je svojím spracovaním, ale predovšetkým tým, že sa drží literárnej predlohy, vnímaná rozporuplne. Niektorým divákom vadí zobrazované násilie a krutosť, iní potom vrátane mnohých zahraničných kritikov film vyzdvihujú práve pre vernosť predlohe a silnú výpoveď.

Kosiński tvrdil, že v čerpal zo svojich vlastných vojnových skúseností. Hoci býva radený medzi postholokaustové beletristické diela, v príbehu nehrajú významnú úlohu ani nacisti ani systematická perzekúcie židovského národa. Román sa najviac zaoberá brutalitou, poverami a perverziou dedinčanov a meštiakov a schopnosťou človeka páchať najneuveriteľnejšie krutosti.

Film sa dostal do boja o nomináciu na Oscara za najlepší zahraničný film. Film do súboja vybrala Česká filmová a televízna akadémia. Akademici vyberali z desiatich českých hraných a dokumentárnych filmov. Nominácie na Oscarov budú vyhlásené 13. januára 2020.