Print this page

Cenu Britskej filmovej akadémie za najlepší film získal film 1917 (VIDEO) Foto z filmu

Cenu britskej filmovej a televíznej akadémie BAFTA za najlepší film získal film 1917 z doby prvej svetovej vojny. Celkom dostal film sedem ocenení, vrátane ceny za najlepšiu réžiu.

 

Snímka 1917 získala už Zlatý glóbus pre najlepšiu drámu minulého roka. Režisér Sam Mendes si tiež odniesol cenu za najlepšiu réžiu.

 

Vo vojnovej dráme dvaja britskí vojaci v prvej svetovej vojne majú podľa rozkazu preniknúť ďaleko za nepriateľskú líniu a doručiť správu o odvolaní zajtrajšieho útoku ich vlastnému oddielu. Ak zlyhajú, ich celý oddiel padne do pasce a nastane masaker.

Cenu pre najlepšiu herečku získala Renée Zellweger za stvárnenie herečky a speváčky Judy Garland v snímke Judy. Cenu v mužskej kategórii najlepšieho herca získal Joaquin Phoenix za hlavnú úlohu vo filme Joker.

O ceny BAFTA sa môže uchádzať akýkoľvek film, ktorý sa v danom roku premietal v britských kinách. Podobne ako Zlaté glóbusy sú aj ceny BAFTA vnímané ako predzvesť Oscarov. Vlani sa napríklad americká filmová akadémia s tou britskou zhodla v hodnotení najlepšia réžia aj vo všetkých hereckých kategóriách okrem herečky vo vedľajšej úlohe.