Print this page

Na európskych Oscarov vybrali Buď svetlo, Šarlatána či Pomaľované vtáča (VIDEO) Foto z filmu Šarlatán

Snímka režisérky Agnieszky Hollandovej s Ivanom Trojanom v hlavnej úlohe s názvom Šarlatán Pomaľované vtáča Václava Marhoula a dva nové česko-slovenské filmy Nech je svetlo a Služobníci sú medzi kandidátmi na tohtoročné Európske filmové ceny. Filmy na zoznam zaradila Európska filmová akadémia (EFA).

"Európske filmové ceny bývajú označované za európskych Oscarov. EFA ich udeľuje každoročne od roku 1988 vo viac ako desiatich kategóriách, vrátane najlepšieho filmu roka," povedala pre ČTK Alice Titzová.

Medzi nominovanými snímkami sú aj dva filmy, ktoré vznikli v slovensko-českej koprodukcii: sociálna dráma Nech je svetlo slovenského režiséra Marka Škopa a film Služobníci Ivana Ostrochovského o študentoch bohosloveckej fakulty v totalitnom Československu.

Film Pomaľované vtáča, nakrútený podľa románu poľsko-amerického spisovateľa Jerzyho Kosińského, bol vlani uvedený vo svetovej premiére v hlavnej súťaži na filmovom festivale v Benátkach, kde získal cenu študentskej poroty.

Román i film sú surovým popisom krutosti, ktorú vyvoláva vojna. Pomaľované vtáča sa dostalo aj do nominácie na cenu Zlatý glóbus aj na cenu za najlepší zahraničný film v 92. ročníku amerických filmových cien Oscar, žiadnu z nominácií nepremenil. V tomto ročníku filmových cien Český lev na základe 11 nominácií získal osem ocenení, vrátane toho za najlepší film.

Film Šarlatán mal svetovú premiéru na Berlinale a bol už uvedený v oficiálnom programe filmového festivalu v americkom Telluride. Príbeh je inšpirovaný skutočnými osudmi liečiteľa Jána Mikoláška, na ktorého sa v priebehu niekoľkých desaťročí obracali s prosbou o pomoc tisíce ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev, vrátane najvýznamnejších osobností politického i kultúrneho života.

Širší výber zúžia finálne nominácie, ktoré budú vyhlásené 7. novembra počas filmového festivalu v Seville. Víťazi vzídu z hlasovania viac ako 3600 členov EFA a predstavia sa 12. decembra na slávnostnom ceremoniáli na Islande.

V minulom roku získala osem Európskych filmových cien historická tragikomédia Favoritka režiséra Jorgosa Lanthimosa.