Print this page

Menzelov pohreb nebude verejný, rodina rešpektuje jeho želanie Reprofoto youtube Karl Schwarzenber

Verejná posledná rozlúčka so zosnulým režisérom Jiřím Menzelom sa konať nebude. Jeho asistentka Míla Hrončeková dnes ČTK povedala, že Menzel si to tak prial.

Ak sa uskutoční nejaký pietny akt, stane sa tak podľa nej zrejme až s dlhším časovým odstupom. Oscarový filmový režisér, divadelný tvorca aj herec zomrel v sobotu vo veku 82 rokov.

Jeden z mála českých tvorcov, ktorí získali sošku americkej filmovej akadémie, preslávil českú kinematografiu už na začiatku svojej kariéry. Oscara dostal za film z roku 1966 Ostro sledované vlaky, nakrútený podľa románu Bohumila Hrabala. Podľa Hrabalových kníh točil Menzel i neskôr, ďalšie námety, ktoré viedli k divácky úspešným a dodnes hraným filmom, mu poskytoval Zdeněk Svěrák.

Dôležitým faktorom Menzelovej tvorby bolo jeho štúdium na pražskej FAMU. V rokoch 1958 až 1962 študoval u Otakara Vávru v silnom ročníku, ktorý je dnes považovaný za os československej filmovej novej vlny 60. rokov - okrem iného s Věrou Chytilovou alebo Evaldom Schormovým. Ako dnes povedal ČTK riaditeľ Národného filmového archívu Michal Bregant, možno v Menzelovej kariére režiséra a herca zahliadnuť aj tradíciu prvej Československej republiky, totiž Menzel ako tvorca, ktorý myslel v prvom rade na divákov, usiloval sa o ich priazeň a dokázal vycítiť, čo od neho očakávajú.

Menzel patril k tým tvorcom, ktorí sa nie úplne vyrovnali s novou situáciou v kinematografii po roku 1990. Napriek tomu ešte v slobodnom režime natočil niekoľko filmov.