Print this page

Na Disney sa zniesla vlna kritiky za natáčanie filmu Mulan (VIDEO) Foto z filmu Mulan

Americká filmová spoločnosť Walt Disney čelí kritike za to, že jej nový film Mulan bol čiastočne natočený v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, kde je čínska vláda obviňovaná z rozsiahleho porušovania ľudských práv. Informoval o tom spravodajský server BBC.

 V záverečných titulkoch k filmu Mulan, ktorý rozpráva o mladej bojovníčke zo starej Číny, sa okrem iného objaví poďakovanie vládnej bezpečnostnej agentúre v Sin-ťiangu, kde čínske úrady držia pravdepodobne viac ako milión moslimských Ujgurov v internačných táboroch.

Peking označuje tábory za strediska odborného vzdelávania, v ktorých etnickí Ujguri podstupujú politickú prevýchovu. Úrady tvrdia, že tábory sú prostriedkom boja proti šíreniu extrémistickej a separatistickej ideológie. V táboroch sa podľa čínskych úradov vyučuje mandarínska čínština, čínske dejiny a zákony. Ľudia, ktorí týmito tábormi prešli, tvrdia, že v nich boli nútení odsúdiť islam a sľúbiť vernosť čínskej komunistickej strane.

Hraná verzia animovanej disneyovky Legenda o Mulan sa už skôr stala terčom protestov, keď herečka čínskeho pôvodu Liou I-fej vystupujúca v hlavnej úlohe podporila zásahy polície proti prodemokratickým demonštrantom v Hongkongu. Kritici v niektorých ázijských krajinách vyzvali na bojkot filmu.

V pondelok sa na sociálnych sieťach objavili príspevky upozorňujúce na záverečné titulky, v ktorých je zahrnuté poďakovanie rôznym vládnym úradom v Sin-ťiangu, vrátane bezpečnostného úradu v meste Turfan. Ten je poverený vedením prevýchovných táborov, v ktorých sú Ujguri zadržiavaní, uvádza expert BBC na čínsku oblasť Adrian Zenz. V titulkoch je spomenuté tiež oddelenie Komunistickej strany Číny zodpovedné za šírenie propagandy v Ujgurskej oblasti.

 

Spoločnosť Disney kontroverzie týkajúce sa miesta natáčania a spolupráce s vládnymi úradmi v Sin-ťiangu zatiaľ nekomentovala.

Zenz uviedol, že v Turfan bol zriadený prvý takzvaný prevýchovný tábor, kam sa posielali ženy za nosenie závoja a muži za to, že si nechali narásť bradu. Podľa Zenza prvé dôkazy o snahe prevychovať Ujgurov sú z Turfan už z roku 2013.

V roku 2017 režisérka filmu Mulan Niki Carová umiestnila na instagram fotografie zo sinťiangskej metropoly Urumči. Produkčný tím v rozhovore pre časopis Architectural Digest uviedol, že strávil v Sin-ťiangu niekoľko mesiacov, aby našiel vhodné filmové exteriéry.

"Koľko tisíc Ujgurov poslal úrad verejnej bezpečnosti v Turfan do internačných táborov v čase, keď sa tu natáčal film Mulan?" napísal na twitteri aktivista Shawn Zhang. Na rovnakú skutočnosť upozornil aj Svetový Ujgurský kongres, čo je medzinárodná organizácia ujgurských exulantov, ktorá sa snaží reprezentovať spoločné záujmy Ujgurov.

Hongkonský prodemokratický aktivista Joshua Wong na twitteri uviedol, že diváci sledujúci film Mulan "sú potenciálnymi spoluvinníkmi pri masovom zatýkanie moslimských Ujgurov".