Print this page

Zomrel skladateľ a hudobník Ladislav Štaidl (VIDEO) Reptofoto ČT

Vo veku 75 rokov zomrel český skladateľ a hudobník Ladislav Štaidl.

Štaidl bol autorom viac ako dvesto piesní napríklad Karla Gotta, Waldemara Matušku, Hany Zagorovej či Heleny Vondráčkovej.
Zložil hudbu aj pre mnohé filmy a televízne seriály. Začiatkom deväťdesiatych rokov opustil hudbu a venoval sa biznis, informuje o úmrtí ČT a český Blesk.

Hudobník zomrel po hospitalizácii na ochorenie COVID-19.

Štaidl sa v hudbe presadil v prvej polovici 60. rokov spolu so svojím bratom Jiřím, s ktorým sa spolupodieľal na činnosti kapely Olympic, pôsobil aj v karlínskom kultúrnom kabarete Karkulka.

V roku 1963 sa dostal do divadla Semafor, kde sa zoznámil s Gottom. Spoločne s ním a s bratom v roku 1965 založili divadlo Apollo, z ktorého hudobného súboru vznikol Orchester Ladislava Štaidla.

Štaidl zažil najväčšie úspechy v 70. a 80. rokoch, kedy stál na čele Orchestra Ladislava Štaidla a úzko spolupracoval s Karlom Gottom. Ako skladateľ je autorom niekoľkých veľkých hitov z Gottovho repertoáru ako Trezor či Kávu si osladím. Gotta sprevádzal aj pri jeho pobyte v Las Vegas v roku 1967. V roku 1971 sa tiež spolu s Gottom po turné po západnom Nemecku odmietol vrátiť do normalizačného Československa, po zásahu Gustáva Husáka od emigrácie obaja upustili.