Print this page

Festival v Cannes odštartoval plamenným prejavom prvého černošského šéfa poroty (VIDEO) Foto: Facebook Festival de Cannes

Za účasti hviezd ako je americká herečka Jodie Fosterová alebo španielsky režisér Pedro Almodóvar v utorok vo francúzskom Cannes odštartoval 74. ročník medzinárodného filmového festivalu. Výrazne politickým prejavom ho otvoril newyorský režisér Spike Lee, ktorý je prvým černochom v pozícii predsedu festivalovej poroty. Kritizoval policajné praktiky v Spojených štátoch alebo ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Tento svet riadia gangstri," vyhlásil 64-ročný umelec. Konkrétne pritom okrem Putina hovoril o brazílskom prezidentovi Jairovi Bolsonarovi a o bývalom šéfovi Bieleho domu Donaldovi Trumpovi. "Nemajú žiadnu morálku, žiadne zábrany. Proti tomuto typu gangstrov musíme protestovať," pokračoval.

Rovnako ako vo svojich filmoch sa aj v prejave v Cannes venoval rasovému napätia v USA. Pred novinárov vystúpil v čiapke s letopočtom 1619, čo je odkaz na rok, kedy do Severnej Ameriky priplávali prví zotročení černosi, a George Floyda, ktorý bol vlani terčom smrtiaceho zákroku polície v Minneapolise, označil za "kráľa". Lee sa na konci 80. rokov preslávil filmom Konaj správne, ktorý obsahuje i scénu v ktorej policajt udusí mladého černocha. O viac ako "30 zasraných rokov neskôr" podľa Leeho polícia stále s černochmi zaobchádza ako so zvieratami.

Rodák z Atlanty, ktorý vyrastal v Brooklyne, v Cannes predsedá deväťčlennej porote, v ktorej budú prvýkrát v histórii festivalu v presile ženy. "Naozaj si myslím, že ženská väčšina môže vybrať iné filmy, reagovať inak," citovala agentúra AFP Američanku Maggie Gyllenhaalovú, ktorá v porote zasadne spoločne s francúzskou speváčkou Mylene Farmerovou alebo rakúskou režisérkou Jessicou Hausnerovou.

Na včerajší otvárací večer do francúzskeho letoviska na Azúrovom pobreží zavítalo aj mnoho ďalších hviezd filmového plátna. Fosterová od režiséra Almodóvara prevezme čestné ocenenie, pred objektívmi fotografov sa v Cannes objavili tiež herec známy aj zo série Hviezdne vojny Adam Driver, Marion Cotillard alebo Jessica Chastainová.

Podľa reportáže denníka Le Monde festival okrem tradičného lesku sprevádza tiež stres spojený s hrozbou šírenia koronavírusu a prísnymi hygienickými pravidlami. Návštevníci sa musia preukazovať certifikátom o ukončenom očkovaní proti covidu-19, prípadne potvrdením o imunite nadobudnuté prekonaním choroby alebo o negatívnom teste. Okrem hviezd pózujícich fotografom mali večer všetci ľudia na červenom koberci a okolo neho na tvárach rúška.

Na programe úvodného večera bola premiéra muzikálu Annette režiséra Léosa Caraxa, v ktorom okrem iných účinkujú Driver a Cotillard. Ide o jeden zo 24 snímok, ktoré tento rok súťažia o tradičné Zlatú palmu.