Print this page

Najviac nominácií na ceny Emmy pozbierali seriály Koruna a The Mandalorianov (VIDEO) Foto z seriálu/Netflix

Najviac nominácií na americké televízne ceny Emmy majú tento rok Koruna a The Mandalorianov, teda dva seriály produkovanej streamovacími platformami. Tituly od Netflix, resp. Disney + budú mať šancu vyhrať až 24 ocenení, píšu svetové spravodajské agentúry. Vyhlasovanie víťazov v hlavných kategóriách je naplánované na 19. septembra.

Koruna, ktorej hlavným hrdinom je britská kráľovská rodina na čele s Alžbetou II., Si okrem iného vyslúžila štvrtú nomináciu v kategórii najlepší dramatický seriál. Minuloročná štvrtá séria posunula dej bližšie k súčasnosti a točila sa okolo vzťahu princa Charlesa a Diany Spencerovej. Podľa agentúry AP produkcia Netflixu po zverejnení posledných desiatich epizód poskytuje doteraz najväčšie šance na prvé víťazstvo v hlavnej kategórii cien Emmy pre drámu.

The Mandalorianov, ktorý nadväzuje na filmovú sériu o Hviezdnych vojnách, za sebou má zatiaľ dve série. Tiež sa dostal medzi osmičku uchádzačov o cenu pre najlepší dramatický seriál, ktorú dopĺňajú Bridgertone, Lovecraft Country, The Boys, Pose, Príbeh služobnice a Toto sme my.

Medzi komediálnymi titulmi dominuje nomináciám seriál Ted Lasso o rovnomennom koučovi amerického futbalu, ktorý začne v Anglicku trénovať miestny futbalový tím. Produkt platformy Apple TV + súťaží o ocenenie v celkovo 20 kategóriách. Nominovaný bol na najlepší komediálny seriál, hlavná hviezda Jason Sudeikis je zase medzi päticou kandidátov na cenu za výkon v hlavnej úlohe komediálneho diela.

"Nominácie potvrdili rýchly vzostup streamovania," píše AP. "V troch hlavných kategóriách - dráma, komédia a minisérie - sa presadila iba relácia Toto sme my od televízie NBC a black-ish od ABC," dodáva agentúra.

S viacerými oceneniami môžu zo 73. ročníka cien Emmy odísť tiež tvorcovia Príbehu služobnice, ktorý získal nominácie v 21 kategóriách. Výber víťazov je teraz v rukách 25.000 hlasujúcich členov americkej televíznej akadémie, ktorých rozhodnutia majú byť v septembri na rozdiel od vlaňajšieho ročníka oznámené za prítomnosti hostí. Vlani bol najlepším dramatickým seriálom zvolený Boj o moc (Succession), hlavnú cenu v komediálnej časti súťaže si odniesol kanadský sitcom Schitt 's Creek.